Хроничните инфекции в устата (гранулом, възпалена слюнна жлеза, гингивит, пародонтоза) могат да доведат до сериозни усложнения по съседство - главоболие, менингит, мениеров синдром, невралгия. Затова пък, добрата устна хигиена, изградена още в детство, може да спести множество неприятности в зряла възраст. За укрепване на околозъбните тъкани,

приучете децата да дъвчат на двете страни.

Състоянието на зъбите е в пряка зависимост от състоянието на венците. Консумацията на свежи плодове и зеленчуци води както до самоочистване на зъбите и на венечните повърхности, така и до по-добро кръвоснабдяване, поради своебразния масаж от твърдостта на свежата храна. Освен механичната полза, те доставят витамини и микроелементи.

Масаж на венците 

Използването на четки за зъби с мек косъм и малка глава позволяват да се масажират венците. 

Устните душове приятно масажират венците и изчистват междузъбните пространства чрез различните видове струя вода под налягане. 

Електрическите четки също са достъпен вариант. С тях не се натиска много върху венците и е добре да се използват две, за да могат да изсъхват. Съвременните четки променят цвета си, което показва, че е време за подмяна, но

около три месеца е срокът за смяна на четката за зъби при редовно ползване. 

За здрави зъби, здраво закрепени в здрави венци древната китайска медицина ни е завещала

упражнение за потракване на зъбите.

Отделете 6-7 минути. Седнете и се отпуснете. Започнете да почуквате със зъби леко и ритмично: 50 пъти с кътниците; 50 пъти с кучешките зъби отдясно; 50 пъти с предните зъби; 50 пъти с кучешките зъби отляво. Сутрин потракването със зъби събужда организма. 

Вечер след измиване на зъбите може да направите масаж на венците със смес от сода бикарбонат и сол. Намокреният показалец поставете в сместа и с него масажирайте венците във всички посоки. По този начин се осигурява не само добро кръвоснабдяване, а и променената киселинност затруднява развитието на микроорганизми. Лошият дъх в устата също постепенно изчезва.