Най-добрите упражнения за дупе, които не уголемяват бедрата - част 2 (ВИДЕО)

С правилните упражнения за дупе могат да се постигнат стягане, оформяне, а оттам и мечтаните форми
10 Февруари 2023
Снимка: Unsplash

С правилните упражнения за дупе могат да се постигнат стягане, оформяне, а оттам и мечтаните форми. И да, тези упражнения включват нещо повече от бързо ходене на пътека или разходки в парка. Стегнати и оформени дупе и бедра са едни от най-забележимите на пръв поглед части на тялото и едва ли има жена, която да не мечтае за съблазнителни глутеус и крака. Много трениращи правят грешката да гладуват, за да постигнат желаната фигура, но ако поемете по този път е много по-вероятно да се отдалечите от достигането на желаното тяло. Причината е, че за стягане и оформяне на тялото е необходимо определено количество мускулна маса, в добро съотношение с подкожни мазнини. След като ви запознахме с първа част на най-добрите упражнения за дупе, които не уголемяват бедрата, продължаваме напред.

 

 

Как да стегнем и оформим глутеус без да увеличаваме обема на бедрата си?

Функцията на мускулната група включва стречинг и ротация на краката. Също така спомага за задвижването на бедрата от или към центъра на тялото. Точно това правят клековете, нападите, мъртвата тяга, упражнения, които се използват най-често при тренировка за долната част на тялото. Общото между тези упражнения обаче е, че фокусът е предимно върху предната част и задната част на бедрата, и по-малко върху глутеус. Правейки предимно тези упражнения, вие стимулирате повече бедрата си, отколкото седалищните мускули. Затова, ако искате да стегнете, повдигнете и оформите дупе, но без да увеличавате обема на краката си е необходима различна стратегия. Необходим е баланс между упражнения, които натоварват глутеус, предна част на бедрата и задна част на бедрата.

 

 

Важно: Съществена грешка е изключването на упражнения, които натоварват предна и задна част на бедрата, за да се изпълняват единствено упражнения за дупе. Това би създало противоположния дисбаланс на вече описания по-горе. Разпределението на упражненията трябва ясно да изразява вашите цели, като имате възможност да наблягате на конкретен регион, но без напълно да изключвате друг, създавайки предпоставка за дисбаланс и контузия. Уверете се, че продължавате да ставате по-силни по време на упражненията за дупе, като добавяте тежест или увеличавате броя на сериите (но не и на повторенията), защото това е стимулът, от който се нуждаят мускулите, за да прогресират.

Упражнения за долна част на тялото, които присъстват в една тренировка за дупе, но не е необходимо да преобладават: 

  • Клекове и Напади
  • Скокове и Степ-Ъп
  • Мъртва тяга и Суинг с пудовка

Големи бедра: Как да регулираме дисбаланс между предна част на бедрата, задна част на бедрата и дупе? – [въглехидратна ротация]

Но какво се случва, ако вече сме тренирали години наред с клекове, напади и мъртва тяга или генетично са ни заложени по-обемни крака. Има ли какво да се направи в този случай? Един от най-ефективните подходи за справяне е да разделим тренировката за дупе от тази за предна и задна част на бедрата. В тренировките за дупе може да приемаме повече калории, спрямо в друг тренировъчен или нетренировъчен ден. От друга страна, когато тренираме за по-обемен участък, който искаме да редуцираме, то да приемаме по-малко храна. Също така, напълно да ограничим мръсни хранения в тези дни и ако имаме заложено „зареждане“ или чийт хранене в хранителния си режим, то да бъде използвано след тренировката за дупе (ако искаме обем в глутеус), а не около тренировката за крака (при желание да редуцираме бедра). Допълнително може да се подсили този ефект, ако упражненията за дупе се изпълняват повече от веднъж седмично и всеки път имаме въглехидратно зареждане. Зареждането не трябва да бъде с некачествена храна, която да ни кара да чувстваме дискомфорт и също така да ни отдалечава от друга основна цел, която следваме, например изгаряне на мазнини. Използването на нездравословна храна или зареждането с несъобразени (най-често големи) количества въглехидрати е причина за цялостно омазняване на тялото и „уголемяване“ на мускулатурата, което повечето дами искат да избегнат. Не малко трениращи са се отказали от тренировките си с тежести, именно заради увеличаването на обема на тялото, което се получава от зареждането с въглехидрати и от мръсни хранения, несъобразени със седмичната физическа активност.

 

Интересен факт: Този подход може да се използва, за да напреднем с всяка мускулна група на тялото, която изостава, например гръб, ръце, рамене, корем или да редуцираме обем на друга.

Тренировка за дупе: какво трябва да съдържа?

Какво трябва да съдържа една тренировка за дупе, за да постигате оптимални резултати?

  • Разнообразие от упражнения, както в самите базови движения, така и в техните вариации. Във времето ще установите, че някои варианти, които не сте харесвали в началото може да се окажат изключително ефективни с малки модификации;
  • Наличие на упражнение от всяка от посочените основни четири категории и полагането на старание за покачване на използваните съпротивления във времето;
  • Здравословно хранене, което да подкрепя основна заложена цел, например покачване на обем / редуциране на обем / покачване на сила / намаляване на болки в кръста / справяне с целулит и др;
  • Тренировка на седалищните мускули повече от веднъж седмично. По този начин ще имате много повече възможности да напреднете както в краткосрочен план, така и в дългосрочен.

Тренировка за дупе във фитнес зала (ВИДЕО):

Упражнение #1: Hip Thrust с щанга – 4 серии по 8-10 повторения (Thrust/Bridge категория – упражнение за горна и долна част на дупе)

Упражнението се изпълнява с пауза за 1 секунда в най-горна позиция, както и с контролирано спускане надолу.

Упражнение #2: Напади с дъмбели – 3 серии по 20 повторения (10 на крак) (Клек/Напад категория – долна част на дупе и предна част на бедра)

Упражнение #3: Хиперекстензия с тежест – 3 серии по 15 повторения  (Hinge/Pull категория – долна част на дупе и задна част на бедра)

Упражнение #4: Абдуктор машина – 3 серии по 15 повторения  (Абдуктор категория – горна част и средна част на дупе)

Тренировка за дупе в домашни условия (ВИДЕО):

 

Упражнение #1: Hip Thrust на един крак – 4 серии по 12 повторения на крак (Thrust/Bridge категория – горна и долна част на дупе)

 

Упражнението се изпълнява с пауза за 1 секунда в най-горна позиция, както и с контролирано спускане надолу.

Упражнение #2: Напади с дефицит  – 3 серии по 20 повторения (10 на крак) (Клек/Напад категория – долна част на дупе и бедра)

Упражнение #3: Обратна хиперекстензия – 3 серии по 15-20 повторения  (Hinge/Pull категория – долна част на дупе и задна част на бедра)

Упражнение #4: Абдуктор с ластици – 3 серии по 15 повторения  (Абдуктор категория – горна част и средна част на дупе)

Снимка: Unsplash

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Статията всъщност не отговори на въпроса, кои са най-добрите упражнения за дупе и как да ги изпълняваме?

Причината е, че най-доброто упражнение за един човек, няма да е най-доброто упражнение и за всеки друг. Винаги има базова рамка, към която да се придържаме, но от голямо значение за определянето на упражнения и тяхната последователност са:

  • Генетика
  • Възможност за баланс, степен на мобилност
  • Години
  • Коя част на тялото изостава във времето и коя напредва по-лесно

Има ли задължителни упражнения, за да развием пълния потенциал на глутеуса?

Не, няма задължителни упражнения. Всяко упражнение търпи модификация и има възможност да се замени. Например, ако конкретно упражнение за дупе постоянно предизвиква дискомфорт или болка в кръста, то колкото и популярно (или прехвалено) да е, няма да сработи. Причината е че, за да напредваме в развитието на мускулната група, трябва да напредваме и в използваните тежести. Ако всяка добавена тежест предизвиква и допълнителен дискомфорт, то не напредваме, а увреждаме здравето си – не си заслужава. Опитен фитнес инструктор винаги може да предложи алтернатива, с която да се работи ефективно, без да се жертват резултати и здраве.

Коя кардио тренирвока е най-подходяща за дупе и коя не е?

  • Глутеус се активира значително при кардио тренировка като изкачване на стълби (домашни условия) и Stairmaster (кардио уред).
  • Бързото ходене на пътека натоварва и предната част на бедрата, но има начин да се акцентира върху дупе, като най-важното е:
  • При ходене на пътека да натискате от средата и петата на ходилото, а не от пръстите (важи и при кардио на крос-тренажор);
  • Да имате умерен наклон – спомага за засилване на контракциите в глутеус и ангажира допълнително корем;
  • Да не се придържате за пътеката. Използването на голям наклон и задържането на пътеката с ръце намалява значително ефективността на наклона. Помагайте си само когато не се чувствате стабилни или сте изключително изморени след тренировка, но по-логично е да намалите самия наклон и скорост, за да се справяте.

 

Каква е разликата между упражненията за дупе Глутеус мост и Hip Thrust, кое да изберем?

 

Двете упражнения могат да се изпълнят с лост, с дъмбел, с ластици, с пудовка или със собствена тежест. Разликата е, че при глутеус мост изпълнението е от земя и имаме по-малък диапазон на движението. При Hip Thrust опираме горната част на тялото на висока повърхност (например лежанка), имаме по-голям диапазон на движение, но е по-сложно за изпълнение и една идея по-опасно за начинаещи. За напреднали Hip Thrust е препоръчителното упражнение, тъй като по-големият диапазон е по-полезен не само за стави и сухожилия, но и за цялостен тренировъчен прогрес. В една тренировъчна програма за дупе могат да присъстват и двете упражнения. Глутеус мост позволява използването на по-големи тежести, което от своя страна директно помага за напредването във всяко друго упражнение – hip thrust, клекове, напади, тяга и други. Hip Thrust e упражнението за напреднали, което позволява и най-много модификации и обхваща трите основни механизма на хипертрофията (мускулен напредък) – механично напрежение, метаболитен стрес и мускулно-микро рaзкъсване.

Механично напрежение: При изпълнение на 4 серии по 8 повторения, с пауза за една секунда в най-горна позиция се постига голямо механично напрежение;

Метаболитен стрес: При изпълнение на 3 серии по 15-18 повторения без задържане в най-горна или в най-долна позиция (постоянно натоварване), с 45-60 секунди пауза между сериите се постига метаболитен стрес;

Мускулно микро-разкъсване (мускулна треска): При изпълнение на 4 серии по 10 повторения, концентрирайки се на негативната фаза (спускайки тежестта контролирано за 4 секунди) се постига мускулно-микро-разкъсване.

Интересен факт: Различните упражнения в ефективна тренировъчна програма трябва да обхващат и различните механизми на хипертрофията. Погледнато от този ъгъл, то една фитнес програма не се разнообразява само чрез добавяне или смяна на упражнения, но и чрез различни механизми и тренировъчни техники за напреднали.

Поради тази причина най-добрите тренировъчни програми за дупе включват както базови упражнения, така и значително разнообразие.

С каква тежест трябва да тренирам за дупе? / Как да изберем най-подходяща тежест

Ако зададените повторения за едно упражнение са прекалено лесни за изпълнение, то е логично да търсите увеличение на тежестта, а ако е прекалено трудно и най-вече е за сметка на добрата форма, да се редуцират и натоварванията. Пример с упражнението „Hip Thrust“ във фитнес програма, в която са описани 15-18 повторения за изпълнение. Ако можете да изпълните 20+ повторения с 20 кг тежест, то това е сигнал, че е нужно следващата серия да увеличите. В случай, че можете да изпълните само 10-12 повторения, а за останалите нарушите правилното изпълнение на упражнението, това е сигурен знак, че в следващата серия е нужно редуциране.

Оценявайте често трудността на всяко упражнение от тренировъчната си програма по скалата от 1 (лесно) до 10 (трудно).

Начинаещи могат да се придържат към диапазон от 2 до 6, средно напреднали – от 4 до 8, а напреднали от 6 до 10.

Не се постигат резултати, ако изпълнявате упражнение, което ви затруднява със стойност 2-3, ако безопасно може да надградите до 4-5 и нагоре.

Използването на тежести ще направи ли тялото по-обемно?

Ако приемате повече калории, отколкото изгаряте, то има възможност тялото да стане по-обемно. В случай, че поддържате калориен дефицит и изгаряте повече калории, отколкото приемате, то няма възможности за изграждане на обеми. Създава се визуална измама, ако често нарушавате хранителния си режим с нездравословни храни, тъй като тялото задържа вода, усеща се подпухнало и по-обемно, но този ефект е временен. Ефектът от временен се превръща в перманентен, ако на седмична база се консумират количества храна, с които тялото не може да се справи и е принудено да започне да ги складира като мазнини. При дамите, най-често мръсните хранения са концентрирани около месечен цикъл, който е допълнителна причина да се чувстват по-обемни, подпухнали и да се усеща цялостна висока водна задръжка в тялото. Поради тези причини е от изключителна важност да не предавате голяма тежест на мерките си, когато те са взети около месечен цикъл или непосредствено след мръсно хранене (20-48 часа). Изчаквайки 48 часа, за да се качите на кантара и да вземете мерките си ще ви спести психически стрес, а и ще ви покаже реални стойности, с които да работите.

Очаквайте трета част на Най-добрите упражнения за дупе, които не уголемяват бедрата!

 

  • Acqua Di Gio, вечната класика на Армани – един феномен от 1996 г.
  • Вече можем да постигнем плътните усните на Cardi B с NYX Duck Plump Lip Gloss
  • Пощенска банка маха таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани заради приемането на еврото
  • Ергономично офис обзавеждане: Защо е важно за вашето здраве и продуктивност
Ще ви хареса
  • Хари и Меган опитват храната на шеф Моха Федал в Мароко (ВИДЕО)
  • Дисниленд ви кани на приключение с кораба на Хан Соло (ВИДЕО)
ОЩЕ OT НАШИТЕ САЙТОВЕ
  • BTV.BG
    Следващата седмица в "Ергенът": Ерата на малките пантерки свърши
  • BTV.BG
    Силви: Алек не взе правилното решение и ще си понесе последствията
  • BTV.BG
    Силви: Криси, не съм очаквала подобно нещо от теб. Уж, ми беше най-добра приятелка
  • Фермата
    Мартина след предизвикателството "Фермата: Нишката на живота"
  • Фермата
    Рецептите на баба Дешка
  • Фермата
    Как се промени животът на Георги Георгиев и Андрей Стефанов след "Фермата"?
  • България търси талант
    Калоян, който стана победител в седми сезон на "България търси талант", спечели Световното по скоростна калкулация
  • България търси талант
    Единственият солен артист у нас Денис Алиев с портрет на Фердинанд по случай Деня на независимостта
  • България търси талант
    "Джуниър бенд" с изпълнение за зрителите на bTV по случай Деня на независимостта
  • Гласът на България
    Лидия Ганева от „Гласът на България“ с нов сингъл
  • Гласът на България
    Мария Стефанова от "Гласът на България" с първи самостоятелен концерт
  • Гласът на България
    От какво бяга Миро?
  • masterchef
    Шефът на шефовете Явор Сарафов е седмичен коментатор в "Преди обед"
  • masterchef
    Вицешампионката от последния сезон на MasterChef Биляна Стамова готви в "Преди обед"
  • masterchef
    Chef Кустев готви паста със сепия и скариди в "Преди обед"
  • btv новините
    45 души загинаха при автобусна катастрофа в Южна Африка (ВИДЕО)
  • btv новините
    Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София
  • btv новините
    Говорителят на „Ислямска държава“ похвали атентаторите от Москва