Изморени ли сте от упражнения за корем, като коремни преси и планк, които сте изпълнявали в продължение на месеци или дори години, но така и не идва моментът, в който те дават желания ефект?

Време е да опитате различна тренировка, която ще добави нужното допълнително съпротивление, за да постигнете по-добри резултати от всеки друг път.

Има много писано за най-ефективните начини за трениране, но когато става въпрос за надграждане и поддържане на спортна форма, то комплект ластици за тренировка винаги печелят надпреварата.

След като ви представихме първа част от 7 невероятно ефективни упражнения за корем в домашни условия, време е да продължим напред.

Упражнение 3: Молитва с ластик (Kneeling Abs Crunch with Band)

Молитва, заедно с повдигане на крака от вис са двете най-ефективни упражнения за корем, според много фитнес експерти.

Упражнението позволява добър контрол над коремните мускули, контракция в най-крайна фаза, както и прогресивно надграждане в използваните утежнения. Това са част от факторите, които правят движението толкова харесвано и ефективно.

“Молитва” е в основата на почти всяка фитнес програма на по-напредналия трениращ.

Упражнение 4: Дървосекач с ластик (Wood choppers with Bands)

“Дървосекачът” за корем е любимо упражнение на фитнес легендата Арнолд Шварценегер.

Също така е едно от най-ефективните движения за натоварване на страничните коремни мускули.

Заедно с тях практически работи цялото тяло – правият коремен мускул, краката, седалището, гърбът, гърдите, раменете и ръцете. Подобрява синхрона и пазенето на равновесие.

Допънителен съвет: Функцията на коремната мускулатура не е само да започва движение (коремни преси, вдигане на крака), но и да се съпротивлява на различни такива, поддържайки гръбначния стълб изправен и торса на място. Поради тази причина е важно упражнения като “дървосекач” да присъстват в тренировките за корем.

Упражнение 5: Планински катерач – противоположна страна (Mountain Climber for Obliques)

Отново вариант, който натоварва абсолютно цялото тяло.

Изпълнението в противоположна страна позволява да наблегнем допълнително върху страничните коремни мускули, които са основна цел на много трениращи.

Упражнение 6: Противоположно вдигане за странична част (Alternating Knee Ups for Obliques with Bands)

Още едно страхотно упражнение за корем, с което да натоварим страничната част.

Бавното изпълнение позволява да се концентрираме върху мускулна контракция и дишане – два много често пропускани аспекта в тренировката за корем.

Упражнение 7: Клек + Противоположно Коляно с ластик (Squat + Knee Strike for Obliques)

Упражнение, с което да ангажирате коремната преса и в същото време да натоварите допълнителни мускулни групи за по-ефективно изгаряне на мазнини.