Изморени ли сте от упражнения за корем, като коремни преси и планк, които сте изпълнявали в продължение на месеци или дори години, но така и не идва моментът, в който те дават желания ефект?

Време е да опитате различна тренировка, която ще добави нужното допълнително съпротивление, за да постигнете по-добри резултати от всеки друг път.

Има много писано за най-ефективните начини за трениране, но когато става въпрос за надграждане и поддържане на спортна форма, то комплект ластици за тренировка винаги печелят надпреварата.

Причината?

Позволяват изключително удобно да сменяте съпротивлението, спрямо трудността на конкретно упражнение или спрямо вашия опит. Много важно е когато трениращ напредне, да има необходимото, за да усложни програмата си и така да прогресира.

Това е и една от основните причини защо с упражнения със собствена тежест резултатите са много по-бавни, дотолкова, че човек може да загуби мотивация и да се откаже.

Още една причина, поради която не постигате голям прогрес е липсата на постоянство. Няма човек, на който да не са му минавали през ума мислите “На тази почивка или ваканция тренировките ще са невъзможни, усилията ми заминават на вятъра”.

Проблемът е, че всяко подобно спиране и стартиране ни връща с крачки назад и губим инерцията, която сме натрупали.

Когато вземем предвид и факта, че в областта на корема складирането на мазнини е най-лесно, а изгарянето се случва на най-късен етап (при проявено постоянство с тренировки и хранителен режим), то може да си отговорим защо не постигаме така желания оформен и изчистен от мазнини корем.

Комплектът ластици включва 5 различни съпротивления, от 4.5 кг до 13 кг, като в комбинация може да се достигне съпротивление от около 50 кг.

Така няма да имате нужда от фитнес оборудване или набор от различни тежести, за да изградите и оформите желаните мускулни групи (не само корема, но и по цялото тяло).

Ще имате възможност да изпълнявате всички описани упражнения за корем вкъщи, в офиса, по време на ваканция, за да не жертвате прогреса, който сте постигнали досега или ще постигнете с упражненията.

Как да изпълните упражненията за корем с ластици?

Вариант 1: Спрямо вашия опит, изпълнете всяко от описаните движения между 1 и 3 пъти. Повторенията са между 8 и 15, а почивката между серии и упражнения – 30 и 45 секунди.

Варинат 2: Изпълнете упражненията като кръгова тренировка. Всички упражнения за корем се изпълняват едно след друго – от 1 до 7, след което се почива между 60 и 90 секунди. Кръгът се повтаря между 2 и 4 пъти.

Препоръчвам да опитате и двата варианта, а след това да прецените кой от тях ви пасва повече.

Разнообразието в тренировката за корем между вариант 1 и вариант 2 ще се изрази в по-добри резултати.

Упражнение 1: Планински катерач с ластик (Mountain Climber with Band)

Планинският катерач е многоставно упражнение, което натоварва абсолютно цялото тяло и е подходящо за всеки вид кардио тренировка или комплекс, но е и изключително ефективно когато целим да изваем така желаните плочки на корема.

Участващите мускули са предно бедро, седалище (глутеус (дупе)), задно бедро, странични коремни мускули (obliques). Като спомагателни участват тазобедрени сгъвачи, прав коремен мускул, прасци.

Като стабилизатори участват почти всички неспоменати мускули.

Упражнение 2: Въздушни ритници с ластик (Flutter Kicks with Bands)

Въздушни ритници (flutter kicks) е упражнение за корем, което е подходящо за начинаещи и средно-напреднали.

Позволява изпълнението на голям брой повторения, което от своя страна натоварва коремната преса по различен начин, създавайки парещо усещане и може да бъде “усетено” дори от трениращи без опит.

Въпреки че това, как изглеждат плочките на корема е генетично предопределено, различните вариации и натоварването на коремната мускулатура с разнообразни упражнения е ключ към изграждането на по-добра визия, сила и издръжливост.

Очаквайте втора част на 7 невероятно ефективни упражнения за корем в домашни условия!