Стресът и депресията заради COVID-19 нарастват - това сочат резултатите от последното проучване на университета в Базел относно психологическия стрес по време на втората вълна на COVID-19 пандемията.

Изследването установява, че нивата са се увеличили значително в сравнение с пролетта на 2020 г. Делът на хората с тежки депресивни симптоми е 9% по време на карантината през април, като тази цифра се е увеличила до 18% през ноември 2020 г. Младите хора са особено засегнати от ситуацията, както и тези, които са пострадали финансово по време на пандемията.

Според проучването нивата на стрес са се увеличили значително в сравнение с първата вълна на пандемията - делът на хората, изпитващи силен стрес по време на локдауна през април, е бил около 11%, като през ноември тази цифра достигна 20%. Депресивните симптоми също са се увеличили - делът на респондентите с тежки депресивни симптоми е бил 3% преди пандемията, 9% по време на карантината и 12% след облекчаването на ограниченията през май, като се наблюдава покачване до 18% през ноември 2020 г.

Повече от 11 хил. души от цяла Швейцария са участвали в проучването, ръководено от проф. Доминик дьо Куервен, което е било проведено в периода от 11 до 19 ноември 2020 г. Проучването също така разкрива, че финансовите загуби, свързани с COVID-19, имат значителен ефект върху психичното здраве и поради това компенсацията им е важна.

Основните причини за непрекъснато нарастващия психологически стрес и депресивни симптоми включват променящата се ситуация в работата, училището или професионалното обучение, причинено от COVID-19. Сред другите фактори са тежестта на финансовите загуби, засилените конфликти вкъщи и безпокойството за бъдещето, причинени от пандемията. 

Участниците в проучването съобщават, че тези фактори са по-тежки в сравнение с периода на карантина през април 2020 г. Участниците в изследването установяват, че страхът, че близките им могат да се разболеят сериозно или дори да починат от COVID-19, както и натискът от социални ограничения, са стресиращи.

Както установява и преди, изследователският екип отново посочва, че хората, които са физически активни, изпитват средно по-малко стрес и по-малко депресивни симптоми от тези, които са по-малко физически активни. Редуциращият стреса ефект от спорта е известен от предходни проучвания. 

Снимка: iStock

Същевременно резултатите от проучване на Департамента по психология към БАН сочат, че най-стресирани в България от коронавируса са жените в активна възраст. Те са разтревожени не само заради болестта и вероятността да се заразят, но и заради последиците, които мерките срещу вируса COVID-19 биха могли да имат върху икономиката.

Оксфордският университет също провежда проучване, според което 20% от заразените с новия коронавирус получават и диагноза за психично заболяване до 90 дена - тревожност, депресия и безсъние са най-разпространени сред оздравелите от COVID-19, развили психични проблеми.

Стресът води до депресия, а последното нещо, от което се нуждае човек с депресия, е още стрес. Как да се справим с непрекъснато нарастващия психологически стрес и депресивни симптоми заради COVID-19? Ето как, например.

СПОРТ

Редовните физически упражнения могат сериозно да спомогнат за облекчаване на състояния като тревожност и депресия, както и за цялостното подобряване на настроението. Според Mayo Clinic причината за настъпване на подобно подобрение не е напълно изяснена, но учените смятат, че докато се упражняваме, се случват редица неща, които подобряват нашето настроение и редуцират нивата на стрес. Движението кара мозъка ни да освобождава химични вещества, които ни карат да се чувстваме добре – като ендорфините и ендоканабиноидите; повишава температурата на тялото ни, което сваля стреса; намалява нивата на химикали от имунната система, които могат да влошат депресията. Упражненията борят тревожността и депресията, и по други начини – могат да бъдат добър социализиращ фактор за хора, които се чувстват изолирани, или да повишат собствената ни увереност чрез поставяне и постигане на фитнес цели.

ЙОГА И МЕДИТАЦИЯ

Практикуването на техники за релаксация - медитацията, прогресивната мускулна релаксация, визуализацията, дълбоките дихателни упражнения и йогата, са мощни релаксиращи техники, които ще ви помогнат да се отървете от стреса, казват учените от Харвард.

От университета препоръчват как да свалим стреса с дихателни техники от йога. Йогата може да забави вредните физически ефекти на стреса и възпалението. Затова американски учени от Медицинския колеж на Харвард предлагат решение, с което успешно да се справите със стреса в живота - книгата "The Harvard Medical School Guide to Yoga", където можете да откриете множество дихателни упражнения и техники за медитация. Само два месеца редовно медитиранe са достатъчни да възстановите мозъка си, казват учените от Харвард.

Йогата има огромен потенциал при лечение на депресия, също сочи изследване на Линдзи Хопкинс от "VA Medical Center" в Сан Франциско, което е обхванало 23 ветерани, посещавали два пъти седмично курс по Хатха йога, включваща физически упражнения (асани), дихателни упражнения (пранаяма) и медитация.

Друга 1-минутна дихателна практика намалява стреса, тревожността и подобрява съня - техниката 4-7-8, основана на древната йога система, има редица ползи за здравето. Винаги можете да пробвате да победите стреса и страха, като практикувате дихателното упражнение на военноморските тюлени. Щом помага в критични ситуации на специалните военни части, представете си какво може да направи с вас.

Ако искате да се научите как да медитирате навсякъде и по всяко време, следвайте съветите на будисткия монах Мингур Ринпоче от Тибет, който знае много проста, но изключително мощна техника за медитация - с фокусиране върху дишането. А будисткият дзен майстор Тик Нят Хан също има съвети, които да ни помогнат да останем в добро психично състояние в трудни времена. Един от тях е именно да отделяте време за осъзнато ходене - чудесно ще е, ако можете да излизате навън и да се потопите сред природата. Ако сте вкъщи, няма проблем - можете да практикувате медитацията на бавното ходене, мощен начин да се освободите от напрежението и тревожността.

ПРИРОДА

Прекарването само на 20 минути сред природата може да помогне за понижаване на нивата на хормона на стреса, показват резултатите от ново проучване на американски учени от Университета на Мичиган. А само 120 минути седмично сред природата са от решаващо значение за благосъстоянието на човек - прекарването на 120-300 минути седмично сред природата повишава чувството за благосъстояние, показва изследване на Медицинското училище на Ексетър.

МУЗИКА

Музиката може да има много мощен ефект срещу депресията и тревожността - слушането на музика повлиява депресивните състояния - това установява съвместно научно изследване на Кралския университет в Белфаст и университета в Борнемут. Д-р Дейвид Люис-Хогсън от Mindlab International от своя страна предлага цял релаксиращ плейлист от 10 песни за сваляне на тревожността и стреса. Най-ефективна според него е "Weightless" на Marconi Union, която редуцира нивата на стрес и тревожност с цели 65%. Имайки предвид, че музиката може да действа като упойка и бъде алтернатива на медикаментите за намаляване на тревожността преди анестезиологичните процедури, според резултатите от изследване на "Penn Medicine", няма никакво съмнение какво може да направи тя, за да допринесе за психологичния ни комфорт.

СЪН

Недостатъчният или некачествен сън може да се отрази негативно на настроението, умствената бдителност, енергиен тонус и физическо здраве. А жените, които се събуждат по-рано, са по-малко склонни да развият депресия от останалите, сочат резултатите от съвместното проучване на изследователи от Университета на Колорадо в Боулдър и Женската болница в Бостън.

ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ

Ако човек иска допълнително да намали стреса, трябва да води здравословен начин на живот, съветват учените от Харвардския университет. Това ознaчава придържане към здравословно тегло, отказ от тютюнопушене, ограничена консумацията на алкохол, редовни физически упражнения и здравословно хранене с повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и здравословни мазнини в диетата.

РЕМОТИВ

За облекчаване на стреса и депресивните симптоми помага "Ремотив" - растителен лекарствен продукт за възрастни над 18 години, използван за краткосрочно лечение на симптомите при:

  • леки до умерени депресии
  • депресивно/лабилно настроение
  • вътрешно безпокойство
  • тревожност, състояния на напрегнатост
  • трудно заспиване и неспокоен сън.

Активното вещество в него е сух екстракт от стрък на жълт кантарион (Hypericum perforatum), събирани по време на цъфтежния период. 

Растителен лекарствен продукт. Съдържа екстракт от жълт кантарион.
Лекарство за възрастни над 18 годишна възраст.
Лекарствен продукт, отпускан без лекарско предписание.
Преди употреба прочетете листовката.
Рег. No. A0240/10.10.2019
КХП No BG/MA/MP-44758/26-02-2019