Храненето с повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни може да намали риска от депресия, сочат резултатите от проучване на американски учени от медицинския център на университета "Ръш" в Чикаго.

Промяната в хранителните навици е за предпочитане пред приемането на лекарства, така че учените проверяват дали една диета може да бъде ефективна за намаляване на риска от депресия. Трябва да се отбележи, че диетата се прилага, за да се избегне такова състояние или да се подобрят някои симптоми, затова не трябва да се приема като лечение за психичното разстройство. 

Проучването е обхванало близо 1000 души на средна възраст 81 години, които са наблюдавани повече от 6 години. Тези, които са спазвали така наречената DASH диета (диетични подходи за спиране на хипертонията), са били с 11% по-малко склонни да развият депресия, отколкото останалите, които не спазвали хранителния режим.

Снимка: iStock

Акцентът в диетата е върху плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни, като DASH съдържа и млечни продукти, но с ниско съдържание на мазнини. Ограничени са храните с високо съдържание на мазнини и захарта. Изследователите смятат, че хората, които ядат мазни храни и предимно червено месо, като избягват плодовете и зеленчуците (типичния западен начин на хранене), са по-склонни да развият депресивно разстройство.

Депресията е често срещана при възрастните и при хората, които имат проблеми с паметта. Пациентите, които имат проблеми с кръвното налягане, висок холестерол или са прекарали инсулт, имат по-висок риск да развият депресия. Проучването не доказва, че DASH диетата намалява риска от депресия, но открива асоциация с диетата. 

Резултатите от тези изследвания са предварителни, но учените ще продължат да работят над доказването им. Предстоят проучвания, за да се потвърдят резултатите и да се определят най-добрите хранителни съставки на DASH диетата, за да се предотврати депресията.