Как будистките монаси разпределят деня си, така че да балансират между медитацията, работата и почивката? Запознаваме ви с ключовите учения на дзен майстора Тик Нят Хан за изкуството да живееш добре всеки ден.

1. Започнете деня с лекота - научете се да започвате деня с няколко леки вдишвания и усмивка, дори още преди да сте станали от леглото или да посегнете към смартфона. Обещайте си да изживеете всеки час от деня пълноценно, изпълнени със състрадание.

2. Изпийте чая или кафето си бавно и с наслада - сякаш това е оста, около която се върти Земята. Наблюдавайте дишането си, отпуснете тялото си, погледнете през прозореца навън, слушайте ударите на сърцето си - това представлява медитация само по себе си.

3. Насладете се на всеки момент от приготвянето на закуската - животът е съставен от малки моменти, няма закъде да бързате, няма какво да бързате да свършите. Това е всичко! Насладете се на компанията на близките си хора и на чудото, че имате достатъчно, за да се нахраните.

4. Когато сте готови за работа, работете - освободете се от разсейващите неща и култивирайте фокусиран ум. Не забравяйте обаче да се грижите и за тялото си, докато работите пред компютъра. Настройте си аларма, за да ставате и да се раздвижвате на всеки половин час.

5. Отделете време за осъзнато ходене - чудесно ще е, ако можете да излизете навън и да се потопите сред природата. Ако сте вкъщи, няма проблем - можете да практикувате медитацията на бавното ходене, мощен начин да се освободите от напрежението и тревожността.

6. Подремвайте следобед за 20 минути или практикувайте дълбока релаксация в легнало положение - дори само 10 или 15 минути освобождаване на напрежението могат да ви успокоят и да ви освежат, преди отново да продължите с работата си.

7. Подхранвайте се - нищо не може да оцелее без храна. Страхът, тревожността и отчаянието могат да бъдат "подхранени" от това, което четете, виждате и чувате. Но по същия начин нашето състрадание, доверие и благодарност могат да бъдат "подхранени" чрез избора на вдъхновяващи книги, музика и разговори.

8. Тренирайте всеки ден - всеки ден правете физически упражнения и спортувайте. От съществено значение е да осигурим добра циркулация на енергията в тялото ни, да бъдем здрави и да се освободим от напрежението и усещанията, които се съхраняват във всяка клетка.

9. Свържете се с любимите хора - нека знаят, че сте с тях. Попитайте какви са най-дълбоките им надежди и страхове. Напишете им любовно писмо. Простете на онези, които се нуждаят от прошка. Не пропускайте страхотната възможност да излекувате болезнените взаимоотношения.

Вижте още съвети от дзен учителят Тик Нат Хан в сайта на медитационния център Плъм Вилидж в Южна Франция.