Съществували ли връзка между това, което ядем и начина, по който се чувстваме? Според австралийски учени от "Deakin University" преминаването от нездравословен начин на хранене с високо съдържание на захар и преработени храни към здравословна диета, богата на зеленчуци и протеини, значително намалява симптомите на депресията.

Специалистите от университета установяват, че здравословното хранене помага на хората с психични разстройства, като провеждат изследване сред 67 души, приемащи антидепресанти и/или посещаващи психотерапевт.

В началото на изследването всички участници имали нездравословна диета, която включва храни с високо съдържание на захар, преработено месо и солени снаксове, липса на плодове, зеленчуци и диетични фибри.

Половината от участниците преминавали на здравословна диета, включваща екстра върджин зехтин, ядки, семена, яйца, плодове, зеленчуци, мазна риба и органично говеждо месо, докато другата половина продължила да се придържа към нездравословното хранене.

Три месеца по-късно групата на здравословна диета демонстрирала забележителни подобрения в депресивната симптоматика, а 32% от участниците постигат толкова добър резултат, че вече не отговарят на критериите за диагноза. Междувременно в другата група само 8% от участниците с депресия постигнали ремисия.

В това има много смисъл, защото около 95% от "хормона на щастието" серотонин - невротрансмитер, който регулира настроението, съня и апетита, се синтезира в стомашно-чревния тракт, който е покрит с над 100 млн. нерви клетки.

Пълните резултати от научното изследване за връзката между храната и психичното здраве са публикувани в списание "BMC Medicine".