Жените, които се събуждат по-рано, са по-малко склонни да развият депресия от останалите, сочат резултатите от ново изследване.

Проучването е обхванало данни на 32 000 медицински сестри, като резултатите констатират, че жените, които се събуждат рано, имат от 12 до 27% по-малка вероятност да развият депресия - в сравнение с колегите си, които стават по-късно. 

Данните са получени от двугодишното проучване за здравето на медицинските сестри, чиято средна възраст е 55 години. Учените са искат да проучат как депресията взаимодейства с хронотипите на циркадния ритъм - кога хората са склонни да спят и да се събуждат.

Хората често биват разделяни на "сутрешни чучулиги" или "нощни сови", макар че мнозина попадат някъде между двата хронотипа. Новото проучване показва, че хронотипът, който е повлиян отчасти от генетични фактори, може да предизвика депресия при жените, която да не бъде свързана с начина на живот или околната среда.

Снимка: iStock

Съвместното проучване на изследователи от Университета на Колорадо в Боулдър и Женската болница в Бостън установява, че че нощните сови не трябва да бъдат разтревожени от констатациите.

"Да, хронотипът е от значение, когато става дума за депресия, но има малък ефект", заявява ръководителката на изследването Селин Ветер.

Изследването далеч не е първото, което установява взаимодействие между депресията и съня. Нещата обаче са по-сложни, тъй като не винаги е ясно дали лошите навици на спане причиняват депресия или става точно обратното.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в "Journal of Psychiatric Research".