.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

"Нощните сови" са по-застрашени от смущения в настроението

Евгений Милов | преди 1 година
смартфон
Снимка: iStock
Използвате ли смартфона до късно през нощта?

Едва ли за някого е тайна, че използването на смартфон преди лягане е неблагоприятно за здравия сън.

Но сега резултатите от широкомащабно проучване сочат, че прекараното време в Инстаграм, Фейсбук и Туитър в малките часове от денонощието може да рефлектира негативно върху съня, като да увеличи вероятността от развитие на редица психологични проблеми като депресия, биполярно разстройство и невротизъм.

Изследването на шотландските учени от Университета на Глазгоу е проведено между 2006-2010 г. сред повече от 91 000 души от 37 до 73-годишна възраст,

Използване на мобилните джаджи късно през нощта и смущенията в циркадния ритъм се отразява неблагоприятно върху психиката, като е свързано и с честа смяна в настроението на човек.

смартфон
Снимка: iStock

Дневната светлина е времето за активности, а тъмнината е време за сън. Но повечето хора страдат от "изключително лоша хигиена на съня", заявява ръководителят на изследването проф. Даниел Смит.

Нощната активност и психичните смущения са свързани, затова човек трябва да се стреми да не нарушава естествения ритъм на биологичния часовник, регулиращ ритъма на будуване и спане.

Ако сте сред т. нар. "нощни сови", а не "сутрешни чучулиги", бъдете бдителни за психичното си здраве и рисковете, които са свързани с бодърстването, когато мозъкът трябва да спи. Или казано с други думи - оставете настрани смартфона преди лягане.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "The Lancet Psychiatry".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?