Всички знаем, че здравият сън нощем е от изключително значение за това да бъдем жизнени на следващата сутрин, като ни помага да си отпочинем добре физически и психически от изминалия работен ден. Но какво да направим, ако не можем да успокоим мозъка си и да заспим?

Недоспиването е проблем за много хора, обаче знаем една много семпла, но изключително мощна дихателна техника, с която да редуцирате стреса, така че да заспите много по-лесно вечерта. Отнема само няколко минути, но помага  за успокояване на сърдечния ритъм, понижава кръвното налягане и подобрява храносмилането.

Въпросната техника се нарича 4-7-8 дишане, като е взаимствана от древната йога система за контрол на дишането, известна като пранаяма.

Дихателното упражнение днес е силно популяризирано от Андрю Уейл, според когото е по-ефективна в облекчаването на тревожността от класическите медикаменти, предписвани на пациентите.

Ето как да практикувате 4-7-8 дишане:

1. Започнете, като издишате всичкия въздух от дробовете си.

2. Поставете върха на езика си върху небцето, където се съединява с горните предни зъби. Задръжте езика си в тази позиция по време на цялото упражнение - дори, когато издишвате.

3. Вдишайте, като бройте до 4. Задръжте дъха си, като броите до 7. Издишайте въздуха, като броите до 8.

4. Повторете цикъла 4 пъти.

Според Уейл е добре да практикувате техниката поне два пъти дневно или повече, ако желаете - вижте повече от него за дихателната практика в следващото видео: