Проучване на Департамента по психология към БАН показа, че най-стресирани в България от коронавируса са жените в активна възраст. Те са разтревожени не само заради болестта и вероятността да се заразят, но и заради последиците, които мерките срещу вируса COVID-19 биха могли да имат върху икономиката.

Кои са по-разтревожени от разпространението на коронавируса?

Снимка: БАН

Любопитна подробност, която изследването показва е, че работата от вкъщи има изключително голямо значение за това доколко стресът се отразява на човек. Най-малко податливи към страха са хората, които продължават да ходят до работното с място. Те са и най-големите оптимисти. Най-малко оптимистични са тези, които трябва да работят от вкъщи, а най-стресирани са хората, които ходят до работното си място, но работят с намалено работно време.

Нива на оптимизъм в зависимост от режима на работа:

Снимка: БАН

Стрес в зависимост от режима на работа:

Снимка: БАН

Всъщност страхът от зараза изглежда е по-малкото притеснение на българите. Над 60% от анкетираните в проучването смятат, че опасността от вируса е по-малка, в сравнение с очакваните икономически последици.

Кое е по-голяма заплаха за вас?

Снимка: БАН

Най-притеснени от COVID-19 и всички негативни последици от пандемията са жените на над 45-годишна възраст. След тях са анкетираните на възраст между 18 и 30 години, а най-малко притеснени изглежда са хората между 30 и 45 години.

В проучването на БАН са участвали 1400 мъже и жени от цялата страна.