Музиката може да бъде алтернатива на медикаментите за намаляване на тревожността преди анестезиологичните процедури, сочат резултатите от ново изследване на "Penn Medicine".

Проучването на американските специалисти установява, че музиката е също толкова ефективна, както интравенозната форма на седативното лекарство мидазолам (midazolam) при понижаване на тревожността преди анестетичната процедура.

Регионалната блокада на нерви е процедура, при която се прилага местна анестезия, блокираща усещането за болка в определена област на тялото. Процедурата е рутинна, но безпокойството преди операция е често срещано.

За да се намали тревожността, която може да доведе до продължително възстановяване и увеличаване на следоперативната болка, преди нея пациентите обикновено приемат седативни лекарства (като мидазолам).

Но лекарствата могат да имат странични ефекти, включително проблеми с дишането, враждебност и превъзбуда. В настоящото проучване изследователите са открили, че релаксиращата музика може да има ефект, подобен на интравенозната форма на мидазолам при намаляване на тревожността на пациента преди процедурата.

Снимка: iStock

Учените от университета на пенсилвания са провели изследване със 157 души, които са имали една от двете възможности 3 минути преди регионалната блокада на нерви - или инжекция от 1-2 мг мидазолам, или чифт шумоизолиращи слушалки, на които да слушат "Weightless" на Marconi Union.

Това е 8-минутна песен, създадена в сътрудничество със звукотерапевти, с внимателно композирани хармонии, ритми и басови линии, създадени специално за успокояване на слушателите. 

Изследователите са сравнили нивата на тревожност преди и след употребата на всеки от двата метода, като откриват сходни промени в нивата на тревожност и при двете групи.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Regional Anesthesia & Pain Medicine".