Наричат я Бъдни от бдение, а също от бъдеще, бъднини. И в двата смисъла символиката е обвързана с чудото, което предстои да се случи, и за което всички хора трябва да бдят. Казват, че в този ден птиците спират да пеят, листата на дърветата престават да трептят, а водите в реките спира да тече. Другите имена на празника са Малка Коледа, Суха Коледа, Детешка Коледа и Мали Божич. Раждането е свързано с обновление на света и надеждата за по-добро.

Често забравяме, че освен Бъдни вечер, 24 декември е и имен ден на носещите името Евгения (и производни), както и имената, които в превод означават благороден. 

Традицията повелява на трапезата на Бъдни вечер да има нечетен брой ястия. Трябва да се сложат храни, които набъбват, за да може също като тях "да набъбват" късметът, щастието, здравето и плодородието. Ястията трябва да са нечетен брой – 7, 9, 11; колкото повече са - толкова по-щедра ще е новата година към дома. Задължително е ястията да са само постни.  

Питка с паричка

Хлябът е не просто храна за българина, а магия. Ритуалната питка (боговица, богова пита, божичник, вечерник, светец), замесена със сода или квас, заема централно място на трапезата на Бъдни вечер. В нея се поставя паричка. Украсява се с фигури, свързани с бита и ежедневието на българина - житни класове, рало, кръст и др. Добре е на масата питката да бъде сложена върху сварено жито. То е символ на плодородие и богатство.

Пълнени сухи чушки с боб/сарми със зеле
Особеност на пълнените чушки за трапезата на Бъдни вечер е, че се използват сухи чушки, които предварително трябва да се накиснат в топла вода, за да омекнат; а бобът, с който се пълнят, се счуква. Друг вариант са традиционните зелеви сарми, пълни с ориз. Идеята и на двете ястие, е, че се използват варива - ориз и боб, които набъбват при приготвянето им.

Ошав
Ошавът е вид компот от сушени плодове. Ако не го харесвате, може просто да добавите сушени плодове в купата с пресните. 

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosПлодове (ябълки, орехи, мушмули, дюли)
В миналото на Бъдни вечер са се разчупвали орехите, които били наречени за всеки член от семейството още от Игнажден. Ако ядката им е бяла и голяма, човекът ще е здрав и ще има късмет през годината.

Кисело зеле
То присъства на трапезата, тъй като е една от храните, традиционно приготвяни като зимнина в България. Замества липсващите свежи салати, а и е чудесно допълнение към греяната ракия, която се приготвя в много домове.

Печена тиква/тиквеник с мед
Важно е на трапезата на Бъдни вечер да има и нещо сладко, за да е сладък животът на семейството през идната година. Медът е носител на мъдростта на пчелите.

Чесън
Чесънът също има ритуално значение. Може просто да се поставят няколко глави, свободно пръснати на трапезата, но е важно и от всяка храна да се хапне поне малко. Чесънът предпазва от зло и болес­ти. 

Освен изброените храни, на трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да се сложи и сол. Старите българи са казвали, че къща без сол не бива да стои, защото където свърши солта, там влизат болестите и раздорите. 

От масата на Бъдни вечер се става късно. Прекарайте повече време във вкусно хапване и сладки приказки. Дългото седене гарантира по-дълго изпращане на магически знаци и послания към съдбата.  

За още рецепти и коледно вдъхновение посетете bistro.bg >>