Бъдни вечер е красив, сплотяващ семейството и изобилстващ от поверия и ритуали празник. От броя на ястията, през горенето на бъдника, от храненето на земята до гадаенето на името на бъдещия годеник или годеница – всички те могат да се правят за здраве, щастие, късмет и благоденствие. Ето как можете да предизвикате късмета, здравето и благоденствието през идната година:

Снимка: profimedia.bgПреди сядането на празничната трапеза, най-възрастният мъж в семейството запалва в огнището огромно дърво, който се нарича Бъдник. То трябва да тлее цяла нощ. По горенето му се познава каква година ни очаква. Колкото повече искри – толкова по-богата ще е реколтата.

А вечерята започва рано, за да узреят по-рано житата и реколтата да е успешна.

Който пък седне на празничната трапеза, не трябва да става. Ако в краен случай се наложи – трябва да ходи приведен, за да са приведени и житата от много зърно.

Ако пепелта от бъдника на сутринта е много, много ще е и плодът по земята и стоката.

Традиционно се прави пита, в която се скрива пара. При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и за къщата. Ако парата е в парчето за Богородица или къщата, годината ще е много успешна за всички. Ако тя се падна на член от семейството – той ще е щастлив цяла година.

Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.

Момите също могат да разберат кой е техният избраник, ако тайно си отчупят от питката и я сложат под възглавницата. Така ще сънуват бъдещия си съпруг.

Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.

Лесно може да разберете кой месец от новата година ще бъде най-успешен. За целта от огъня се изваждат 12 въглена и се наричат на 12-те месеца. Пепелта на сутринта показва дали годината ще е плодородна – ако има много пепел – знакът е добър. Ако въгленът е почернял – предсказанието не е добро.

Снимка: istockphoto.comЗа изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2 – 3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.

На Бъдни вечер се разчупват орехи, по които също може да се разбере дали годината ще ви поднесе здраве. Ако ядките на ореха е здрава и едва, здрав ще е този, който я е счупил.

Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.
Искате да ви върви през цялата година на късмет – задължително пробвайте от всичко на масата.