Руската салата е едно от ястията, които традиционно просъстват на много български трапези навръх Нова година. Вкусна, хранителна и подходяща компания за различни питиета, тази салата всъщност крие много тайни. Заблудите за нея започват много отдавна, но са повтаряни толкова много пъти, че всички ги приемат за истина. Всъщност тя нито е руска, нито е салата.

Топ заблудите за руската салата и защо това е грешното й име

1. Произходът й не е руски
Въпреки че салатата често се нарича "руска", нейният произход всъщност не е руски. Тя е създадена в Белгия от шеф-готвача Люсьен Оливие през 1860 година. Оливие бил готвач в ресторант "Ермитаж" в Москва, когато създава рецептата, но салатата не била базирана на типични руски съставки. Оригиналната рецепта била много по-сложна и включвала деликатесни съставки като дивечово месо, език, ракови меса и т.н.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

2. Името й не е руска салата
Макар да е известна така и точно това да пише на етикетите на кутиите, оригиналното име на салатата е фамилията на човека, който я е измислил. Затова по-вярно е да се каже салата "Оливие". 

3. Името "руска" е свързано със СССР
Името "руска" салата било въведено и популяризирано в страните от бившия социалистически лагер и в други места по време на Съветския съюз. След Октомврийската революция и разширяването на социалистическите идеи, салатата започнала да се асоциира с Русия и съветската култура, въпреки че нейният произход е в Белгия.

4. Не е традиционно ястие в Русия
Въпреки популярността си в много страни по света, в самата Русия салатата не е традиционен елемент от кухнята, а по-скоро е международно ястие, популяризирано през 20-ти век.

5. Не е "салата" в съвременния смисъл на думата
Оригиналната рецепта на салатата не е била съвсем салата в днешния смисъл на думата. В класическата рецепта имало повече сложни и висококачествени съставки. Съвременният вариант - с картофи, майонеза и зеленчуци, е по-опростен и адаптиран към широкия вкус. 

6. Има различия съставките според регионите
Докато в България и много други страни се използват картофи, моркови, кисели краставички, майонеза и яйце за класическата "руска салата", в други страни, като Франция или Испания, може да се срещнат и други, както и различен начин на приготвяне. Като например да се добави месо, различни подправки или да се прави без майонеза.

Тези заблуди за името и произхода на "руската салата" показват как един културен елемент може да претърпи значителни изменения и да се асоциира с различни страни и традиции през времето.

По какъв различен начин може да използвате тази салата - вижте във видеото. 

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK