Може да направите елхата за празничната си трапеза на основата на руска салата, млечна или да забъркате смес от меко сирене, ситно нарязани чушки, колбас, сушени домати и подправки. 

Ако не харесвате маслини или просто търсите разнообразие, поръсете елхата със ситно нарязан магданоз. Така тя ще стане зелена по цялата си повърхност. След това декорирайте с моркови и червена чушка. От кора на лимон или портокал може да изрежете звезда, която да поставите на върха на елхата. 

За да оформите елха от салатата, трябва да използвате свежо домакинско фолио. 

Наредете крекери или солени бисквити на подноса, около елхата. Може да отрязвате от нея с нож, а отрязаното да намазвате на бисквитата. 

Съставки

  • 400 г Руска салата
  • 300 г Маслини
  • 5 стръка Розмарин
  • 16 бр. Бисквити
  • 2 бр. Моркови

Начин на приготвяне

  • 1. Постелете голямо парче  свежо домакинско фолио върху твърда повърхност. Сипете руската салата върху него, като оформите купчина с по-дебела основа и заострящ се връх. 
  • 2. Завийте купчината салата с фолиото и дооформете елхата с ръце. Оставете в хладилника, за да стегне, за час. 
  • 3. Нарежете маслините на половина. Ако имат костилки, ги махнете. Подредете ги по цялата повърхност на елхата от салата с отрязания край навътре. 
  • 4. Между отделните маслинки забучете малки клончета розмарин. 
  • 5. Нарежете морковите на кръгчета и поставете между маслините. Това ще да коледните играчки за украса на елхата.
  • 6. От кора на лимон или портокал изрежете звезда и я поставете на върха на елхата. 
  • 7. Около дървото от салата наредете солени бисквити.