Класическа – със захар и мента (получава се доза от 2 литра)

сокът на 20 лимона
4 ч. ч. вода
2 ч. ч. фина захар на кристали
лед
лимонови резени
листенца мента

Снимка: Thinkstock


Налейте сока в стъклена кана през двойна марля или фино сито. Добавете захарта и бъркайте, докато се разтвори. Добавете вода и лед. Гарнирайте с лимонови резени. За допълнителна свежест се слагат и листенца мента, която предварително се стрива в хаванче със захарта. Вариантът на класическата лимонада може да се промени, като вместо бяла захар се използва кафява или мед. 

С дива мащерка

сокът на 2 лимона
2 ч. ч. ябълков сок
2 ч. ч. вода
4 с. л. мед
тънки резени от 1 ябълка
свежи стръкчета мащерка
резени лимон

Снимка: Росица Николова


Сложете плодовите резни и стръковете мащерка на дъното на кана и ги залейте с плодовите  сокове. Разтворете меда в малко вода и го добавете. Изсипете и останалата вода.

Вижте рецепта и за лимонада без захар >>>

 

Лимонада без захар
8 ч. ч. вода
сокът на 2 лимона
1/2 ч.ч. сироп от стевия

Снимка: Thinkstock


Сипете водата в кана. Добавете лимоновия сок и стевията. Ако се използва гранулирана стевия, е добре първо да се разтвори в малко вода, а след това да се добави към останалите продукти за лимонадата. Добавете лед на кубчета.