На 6 юни отбелязваме Световният ден на зелените покриви. Да, има и такъв! И това е чудесен повод да отбележим, че покривът също може да бъде добро място за работа. Разбрали са го тези 5 компании. 

Те вече са предприели тази крачка и са озеленили целите покриви на сградите, които използват. Така колегите в тези офиси могат да се наслаждават на хубавото време и дори да си пият кафето на въздух, докато работят.

Знаете ли, че първите зелени покриви са Висящите градини на Вавилон?

Те са засадени в Ирак още през 500 г. пр.н.е. Познати са като живи покриви и се състоят от растителност, която частично или изцяло покрива хидроизолационна система. Зелените покриви понижават разходите за охлаждане и намаляват оттичането на дъждовни води.

Световният ден на зелените покриви е инициатива на Крис Бриджман и Дъсти Гедж, експерти в областта на устойчивите зелени покриви.

Как добиват популярност зелените покриви по света? 

Прочетете по-надолу в текста.

Модерните зелени покриви започват да се появяват в началото на 20-ти век в Германия. През 1969 г. движението набира скорост, когато правителството възлага изграждането на зелен покрив в централата на GENO Pharmaceuticals. През 70-те и 80-те години на миналия век зелените покриви се разпространяват в цяла Германия с нарастването на обществения интерес към устойчивата архитектура.

Ето кои са световните компании, които отдавна залагат на модерните зелени градини на покривите на сградите си:

Apple

Снимка: iStock

Apple Park в Купертино, Калифорния – 80% от територията на кампуса е посветена на зелени площи, а централата на Apple разполага с обширен зелен покрив. Централната сграда, известна като „космическия кораб“, има голям зелен покрив, засаден с устойчива на засушаване растителност.

Google

Снимка: iStock

Googleplex в Маунтин Вю, Калифорния, включва зелени покриви на няколко сгради. Компанията е известна с екологичното строителство на сградите си, които включват зелени покриви, слънчеви панели и обширно озеленяване. Сграда на Google в Чикаго, Илинойс, има зелен покрив, който намалява разходите за енергия и осигурява местообитание за птици и насекоми.

Facebook

Снимка: iStock

Централа на Facebook в Менло Парк, Калифорния, разполага със зелен покрив, който включва пешеходни пътеки и местни растителни видове. Този покрив помага за изолацията на сградите и осигурява открито пространство за служителите.