Лято е, а пътешествията и почивките са в разгара си. Ганка от "Сървайвър" не прави изключение и посети един от градовете в България, станал известен с красивата си екопътека, Златен парк и каменни къщи. 

Ганка и Ванко пътуваха до "Златен парк" в Луковит и останаха очаровани от това, което им предложи мястото. Градчето се намира на малко повече от час път от София и от няколко години изкушава посетителите с красива еко пътека по течението на река Златна Панега, където може да разгледате причудливи скални образования, да минете по дървени мостчета с желания или да отдъхнете на дървените беседки.

Снимка: Росица Николова

В началото на пътеката се намира и "Златен парк", който открива гледка към широк завой на реката и целия каньон. Във водите плува къщичка, която стана част от клип на певицата Деси Добрева. А в горната част са направени различни, удивително красиви фигури от камък - луна, фея, сърца и др. 

 

Ганка остана впечатлена от веган десертите в сладкарничката, която отвори врати в началото на годината. 

Снимка: instagram.com/ganka.stateva/

"Минавате ли покрай Луковит, задължителен стоп е екопътека “Златна Панега”. Има една сладкарница само с веган продукти. Всички десерти си заслужават калориите."

В началото на пътеката има и друго интересно място, на което се спират много туристи. Това са обувките на щастливия човек. 

На каменната пътека са застопорени чифт обувки, в които посетителите често оставят стотинки. Традицията идва от хвърлянето на монети в езера и кладенци навсякъде по света, когато човек си пожелава нещо съкровено или просто да се върне още веднъж на това място. 

Снимка: instagram.com/ganka.stateva/

ПОВЕЧЕ ЗА "ЗЛАТЕН ПАРК" В ЛУКОВИТ

Точно след табелката за влизане в Луковит, от лявата страна на пътя, една голяма книга и една малка фея ще ви покажат пътя към чудно място, наречено "Златен парк". 

Снимка: instagram.com/ganka.stateva/

Само на час и половина от центъра на София, Златна Панега крие в пазвите си невероятни красоти - зелените меандри на реката, високите скали около нея, дървени мостчета и уютни беседки за почивка. Тук естествено създаденото от природата е облагородено от човешка ръка по лек и хармоничен начин. Построеното в "Златен парк" е от дърво и камък. Той е част от по-големия геопарк "Искър- Панега", който следва течението на реката и от Луковит води чак до мистичните пещери в село Карлуково. 

Снимка: Росица Николова

Паркът се намира край язовирната стена на ВЕЦ "Синдиката". Водната база в момента предлага водни колелета и разходка с лодка.