Във времена, когато екологичните проблеми и замърсяването придобиват все по-голяма значимост, ново откритие шокира обществото.

Микропластмасите - малки полимерни фрагменти, проникващи в околна среда, за първи път са открити в човешки пениси. Това откритие, публикувано в IJIR: Your Sexual Medicine Journal, добавя ново измерение към тревогите, относно разпространението и въздействието на микропластмасите върху здравето ни.

Екип от учени, воден от експерта по репродуктивна урология Ранджит Рамасами от Университета в Маями, анализира проби от тъканта на пенисите на петима мъже, диагностицирани с еректилна дисфункция. Пробите са взети по време на операции за поставяне на пенис импланти между август и септември 2023 г.

Изследването показва наличието на седем различни вида микропластмаси в четири от петте проби.
Най-разпространени са полиетилен терефталат (PET) и полипропилен (PP). Тези материали са широко използвани в ежедневието ни – от пластмасови бутилки до хранителни опаковки.

ВЪЗМОЖНИТЕ ПОСЛЕДИЦИ

Откриването на микропластмаси в човешките органи подчертава тяхното разпространение и потенциални рискове за здравето.
Според Рамасами бъдещите изследвания трябва да се фокусират върху връзката между наличието на микропластмаса и състояния като еректилна дисфункция.

Снимка: iStock

 

Необходимо е да се определи дали тези частици могат да причинят патология и кои точно видове микропластмаса са опасни.

КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ

Докато чакаме повече изследвания, е важно да предприемем стъпки за намаляване на излагането ни на микропластмаси. Д-р Леонардо Трасанде от NYU Langone Health препоръчва използването на съдове от неръждаема стомана и стъкло, избягване на готвене в микровълнова фурна с пластмасови опаковки и да не поставяме пластмасови съдове в съдомиялна машина.