Пластмасата вече не е потенциална заплаха за човешкото здраве, а реална, защото миниатюрни частици пластмаса са открити в питейната вода на пет континента - от нюйоркската "Тръмп тауър" до чешма край брега на езерото Виктория в Уганда.

Пластмасата се разгражда до микропластмаса, като миниатюрните частици са открити в 83% от пробите с питейна вода, взети от различни страни по света като Германия, Куба и Ливан.

"Ако попитате хората дали искат да ядат или пият пластмаса, просто ще кажат: "Не, що за тъп въпрос?". Не е нещо, което искаме да поглъщаме, но го правим - независимо дали чрез питейната вода, бира или сок. В храната ни, морската сол, мидите. Микропластмаса съдържа и бутилираната вода. Никой не е в безопасност", алармира съавторката на изследването проф. Шери Мейсън от Щатския университет на Ню Йорк.

Поглъщането на микропластмаса все още не е достатъчно проучено за човешкото здраве, но научните изследвания при животните показат изключително негативен ефект върху организмите на рибите и бозайниците.

Снимка: iStock