Една от емблемите на френското кино Ален Делон днес навършва 87 години.

„Аз не съм звезда. Аз съм актьор. Боря се от години хората да забравят, че съм просто красиво момче с приятна външност. Битката е трудна, но ще я спечеля. Искам публиката да осъзнае, че преди всичко съм актьор, и то добър, който обича всяка минута, прекарана пред камерата“ – казва Ален Делон преди години.

Снимка: Getty Images

През май 2019 г. той бе удостоен с почетната награда „Златна палма“ в Кан за цялостното си творчество.

"За мен тази чест е донякъде отдадена посмъртно, но я получавам приживе. Ще си тръгна, но не и без да ви благодаря. Ако съм знаменитост, това дължа единствено на вас", заяви тогава развълнуван и със сълзи на очи Ален Делон при получаването на наградата.

Снимка: Getty Images

Сред най-силните му филми са "Самураят", „Двама мъже в града", "Смъртта на един негодник", "За кожата на едно ченге", "Една любов на Суан", "Господин Клайн", "Роко и неговите братя", "Борсалино". А с класиката на Лукино Висконти "Гепардът" (1963) достига и до най-голямото си признание отвъд Океана – номинация за "Златен глобус".

 

Снимка: Getty Images

Много са жените в живота на Ален Делон, но сякаш най-ярко присъствие има актрисата Роми Шнайдер. Вероятно заради драматичния й край и емоционалното писмо, с което Ален Делон се прощава с нея.

Снимка: Getty Images

„Най-добре правя три неща: работата си, простотии и деца“ – е друга популярна изповед на актьора, който на 6 май 2017 г. обяви края на кариерата си. След над 100 филма, 4 деца, 4 внучета и един инсулт наистина е време за почивка и спомени, част от които възстановяваме тук с галерията от ценни, архивни снимки.

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos