Дори и да сте млади и да не сте гледали филми от активните му и звездни години, със сигурност знаете кой е той. Майките и бабите ни могат да потвърдят за явлението, наречено Ален Делон. Френският секссимвол е на 83 години и преди 3 седмици е получил инсулт. Семейството му успяло да запази в тайна информацията за здравословното му състояние, а новината съобщи синът му Антони Делон.

1965 г. - Ален Делон, тогавашната му съпруга Натали и синът им Антони на плажа в Монте Карло.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През тези седмици легендата на френското кино е бил под наблюдение в отделението за интензивна терапия в парижката болница „Питие-Салпетриер“. В момента се възстановява в Швейцария, като състоянието му е стабилно.

1961 г. - Младият Ален дава автографи в Кан.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Силни са думите му Обичам да ме обичат така, както аз се обичам“, но историята е свидетел и на периоди, в които не всички са го обичали така, както той обича себе си.

Ален Делон и Клаудия Кардинале си партнират във филма от 1963 г. "Гепардът".
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Преди 3 месеца Ален Делон беше удостоен с почетната награда „Златна палма“ на кинофестивала в Кан за своята над 60-годишна кариера и участието си в над 90 филма. Макар тогава филмовата гилдия да оцени цялостния му принос, името му попадна в  новинарския поток с отрицателен знак. Феминистки организации протестираха и дори събраха петиция с хиляди подписи, призоваващи организаторите да преосмислят решението. В нея той е наречен „расист, хомофоб и женомразец“ заради възгледите си за жените и гей двойките.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"За мен тази чест е донякъде отдадена посмъртно, но я получавам приживе. Ще си тръгна, но не и без да ви благодаря. Ако съм знаменитост, това дължа единствено на вас", заяви тогава развълнуван и със сълзи на очи Ален Делон при получаването на наградата.

Една от последните фотосесии, в които се снима Ален с не по-малко известния му колега и сънародник Жан-Пол Белмондо, е от средата на юни тази година за френското издание Paris Match. 

На 6 май 2017 г. Ален Делон обявява края на кариера си. Предлагаме ви размисли от легендарния актьор, както и снимки от най-силните му години на екрана.

„Обичам да ме обичат така, както аз се обичам.“

 „Знаех всичко и получих всичко. Но истинското щастие е да дадеш.“

„Най-добре правя три неща: работата си, простотии и деца.“

„Приятел? Това е някой, на който можеш да телефонираш в три часа сутринта, да му кажеш, че току-що си извършил престъпление, а той ще ти отговори само: «Къде е трупът?“

„Вярваш в Бог, след което спираш да вярваш и когато имаш голям проблем, ти се молиш така или иначе.“

Ален Делон и Роми Шнайдер в кадър от филма "Басейнът" от 1968 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"В любовта трябва да се осмелим да направим всичко, ако наистина обичаме.“

„Искам да те погълна с очите си и да ти повтарям, че никога не си била толкова красива.“

„Аз не съм звезда. Аз съм актьор. Боря се от години хората да забравят, че аз съм просто красиво момче с приятна външност. Битката е трудна, но ще я спечеля. Искам публиката да осъзнае, че преди всичко аз съм актьор и то добър, който обича всяка минута, прекарана пред камерата.“