На 25 март празнуваме Благовещение - тържественият ден в чест на благата вест, която архангел Михаил съобщава на Дева Мария, а именно, че ще стане майка на божия син. Благата вест дава и името на празника. Благовещение е и ден на пролетта и ден майката. Наричат го още - половин Великден.
 
На Благовещение сложете пари в джоба си, защото както ви закука кукувицата на този ден, така ще ви върви през цялата година. Чуете ли звука на птицата, хванете парите в дланта си. Какъвто е денят ви днес - спокоен, изнервен, щастлив или не, така ще бъдат и останалите. 
Снимка: Илюстрация: Ирина Памятних
 
Според поверието в този ден долита лястовица и носи благата вест, че зимата си е отишла. 

Традиции на масата

На Благовещение трябва да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад. Освен свежи зеленолистни, имениците могат да почерпят с риба. Приготвя се печена или варена. Разбира се, добър и здравословен вариант е да я приготвите на пара.


Меси се питка и/или баница с пресен лук. Добавете мед към питката, за да стане благо. На този ден пчеларите отварят кошерите, за да е сладък медът.

На трапезата трябва да има и нещо цветно. Най-лесно е да добавите някаква подправка към тестото на питката, с която да промените традиционния й цвят. Вземете например няколко щипки червен пипер, куркума или шафран.  

Именици и ритуали

Имен ден днес празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина и производни. Традицията повелява на Благовещение да се съобщават благи вести на близки, роднини и приятели. Хубавите неща се случват на тези, които вярват, че ще им се случат. На този ден се пробиват ушите на малките деца и се слагат обеци, защото се счита, че всяка рана, направена днес, зараства много бързо.