Традиции на масата
На Благовещение трябва да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад. Освен свежи зеленолистни, имениците могат да почерпят с риба. Приготвя се печена или варена. Разбира се, добър и здравословен вариант е да я приготвите на пара.
Меси се питка и/или баница с пресен лук. Добавете мед към питката, за да стане благо. На този ден пчеларите отварят кошерите, за да е сладък медът.
На трапезата трябва да има и нещо цветно. Най-лесно е да добавите някаква подправка към тестото на питката, с която да промените традиционния й цвят. Вземете например няколко щипки червен пипер, куркума или шафран.
Именици и ритуали
Имен ден днес празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина и производни. Традицията повелява на Благовещение да се съобщават благи вести на близки, роднини и приятели. Хубавите неща се случват на тези, които вярват, че ще им се случат. На този ден се пробиват ушите на малките деца и се слагат обеци, защото се счита, че всяка рана, направена днес, зараства много бързо.