.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Сушенето на прането вътре е вредно

Евгений Милов | преди 2 години
Сушене на дрехи
Снимка: iStock
Ето кои са най-опасните месеци за здравето

Ако живеете в град, често нямате голям избор за сушене прането си, освен вътре в апартамента - не съжалявайте, ако нямате тераса, защото въздухът навън от автомобилното движение ще превърне изпраните дрехи в същото, което сте сложили само пред час в пералнята.

Сушенето на изпраните дрехи на закрито в жилището обаче може да бъде вредно за здравето, като риск от дългосрочни здравословни проблеми крият спорите на плесента, чието развитие влагата в помещението окуражава.

А това може да предизвика алергични реакции и да влоши симптомите на астмата, заявява Фийна Кени от "Asthma Society of Ireland", затова по възможност сушете прането на открито.

"Обикновено имунната система ни помага да се отървем от спорите чрез кашляне или кихане, когато ги вдишаме. При някои хора с астма, които са чувствителни към спорите на плесента, симптомите могат да влошат", коментира ирландската специалистка. 

Опасността не засяга само страдащите от астма - най-опасна е плесента Aspergillus fumigatus, която може да причини сериозни белодробни инфекции, като най-уязвими са бебета, деца и възрастни хора с отслабена имунна система и екзема. А най-опасните месеци са януари, февруари, август и септември, когато плесента е най-упорита.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?