Геронтологията и гериатрията са науки, които търсят обяснения за остаряването и защо се появяват болести с напредване на годините, както и дали тези процеси могат да се променят или поне да се забавят. Неоспоримо е мнението, че мъдрите хора са по-стресоустойчиви и живеят по-дълго. Тази проява на мъдрост във всекидневието се изразява в

смелост, самообладание и човеколюбие - качествата, присъщи на хората с висок дух.

Физиолозите доказват, че изживяването на чувства като гняв, завист, ревност, алчност и мъст предизвикват отделяне на хормони, които привеждат тялото в състояние на стрес. Тогава сърдечната дейност и кръвното налягане достигат екстремни стойности, дишането е учестено до задъхване, а периферните съдове се свиват. Това изключително физическо натоварване в резултат на стреса, изчерпва огромна част от резервите на човек. Колкото по-често човек е в подобно състояние, толкова по-скоро започва ”изнемогването”, а резултатът е ясен – разболява се някой от жизнено важните органи. Да сте чули тих и спокоен човек да е получил инсулт или инфаркт? Тогава осъзнаваме, че

здравото тяло е дар за хората с уравновесен характер.

Равновесието здрав дух - здраво тяло е възможно, стига човек да го поиска. Пътищата за овладяване на разрушителните силни емоции са много. Най-често е достатъчно само да променим храненето си. Тази истина се съдържа в поговорката:

„Кажи ми какво ядеш, за да ти кажа кой си”

Много са специалистите и центровете за здравословно хранене, например д-р Георги Гайдурков, д-р Вергиния Георгиева, д-р Людмила Емилова, проф.  д-р Донка Байкова, проф. д-р Божидар Попов, специалистите от здравен кабинет „Дар”, които към  рационалното хранене задължително включват и физическа активност.

Загърбете заседналия начин на живот, който е „нормален” за нашето време. Като начало

достатъчно е да раздвижите всички стави с кръгови движения

като започнете от глезените и китките и завършите с врата. Руски лекари десетки години проследяват оздравителния ефект при хора, които изпълняват комплекси от упражнения ежедневно. В резултат от движенията кръвта и кислородът достигат до тъканите и осъществяват пълноценното им хранене и ефективното отстраняване на отпадните продукти. Клетките придобиват нужния тургур, мускулите подобряват своя тонус, а ставите стават по-подвижни поради освобождаване от отложените в тях соли.

Методите за релаксация - ароматерапия, масажи, рейки, медитации и музикотерапия

са подходящи срещу раздразнителността. Спортуването и танцуването също дават възможност за изразходване на задържаната и натрупана енергия, която ни държи в напрежение. Ще се убедите, че след няколко месеца добрите резултати ще последват. Проявете търпение. Не очаквайте стресът, натрупван години наред,  да бъде отстранен с магическа пръчка. Когато успокоите нервната система, физическото здраве и дълголетието ще последват закономерно.

Упражнения за дълголетие, както и медитация за спокойствие и хармония вижте във „Видео по темата”.