.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Слънчеви очила за чар и защита от слънцето

д-р Вергиния Николова | преди 4 години
2110826522.jpg
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Най-подходящи за летните месеци са кафяв, тъмно кафяв и кехлибарен цвят, които блокират голямо количество от слънчевата светлина

През лятото очите са подложени на повече изпитания - ярка слънчева светлина, солената морска вода, хлорът в басейните, песъчинките на плажа. Най чувствителни са роговицата (външната обвивка) и конюнктивата (лигавицата) на окото. След няколко часа на открито и без очила през лятото се появяват първите оплаквания парене, сълзене, сърбеж в очите. Предназначението на слънчевите очила е не само да намаляват яркостта на слънчевата светлина, но и да абсорбират вредните ултравиолетови лъчи.

Влиянието на слънчевите лъчи е най-силно по обяд, когато пътят на светлината е по-къс. За ваканция на морето най-подходящи са очилата с максимално тъмен филтър и с поляризация, която предпазва от отраженията от равни повърхности. За да не състарявате очилата, когато ги свалите не ги поставяйте върху стъклената им повърхност. По този начин стъклата се надраскват и се влошава видимостта. Когато избирате слънчеви очила, за да прецените как виждате на естествена светлина ги изпробвайте отвън.

Разнообразните цветни стъкла на слънчевите очила ограничават светлината в различна степен. Кафяв, тъмно кафяв и кехлибарен цвят блокират голямо количество от слънчевата светлина. Тази категория очила са най-подходящи за летните месеци. Зеленият цвят повишава контраста и позволява да се виждат добре другите цветове, което е важно по време на шофиране. При изключителна яркост на светлината се препоръчват много тъмните нюанси, те обаче не се препоръчват за шофиране.

Продължава с очила за водни спортове 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?