.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Дзен техника за живот в настоящия момент

Евгений Милов | преди 35 седмици
спокойствие
Снимка: iStock
6 стъпки, с които да овладеете ишигио-замаи

Опитите на повечето хора да се фокусират изцяло върху една задача често се оказват невъзможни, но след тази статия няма да сте сред тях. Защото ще овладеете древния японски метод ишигио-замаи (ichigyo-zammai), което означава пълно потапяне на вниманието и концентрацията върху едно действие.

Концепцията е на японския дзен учителя Шинрю Сузуки от "Зен ум, ум на начинаещ" - една от екзистенциалните книги за Стив Джобс. И една от най-важните техники, с които да подобрите продуктивността и живота си.

Изтощително е да прескачате непрекъснато от една задача на друга, така че се научете да се концентрирате изцяло върху настоящата работа, която вършите. Целият живот се случва в настоящето, така че бъдете осъзнати за него и ще постигнете продуктивност и щастие. 

6 стъпки за практикуване на ишигио-замаи

1. Започнете деня с ясен план и списък на ежедневните задачи и допълнителните неща, които бихте искали да свършите през деня.

2. Подредете ги по важност и отбележете тези, които биха ви накарали да се почувствате успешен в края на деня.

3. Определете колко време ще ви отнеме осъществяването на всяка задача. Обърнете внимание на това колко бързо се справяте с тях, когато им отделите цялото си внимание, вместо да отлагате с месеци работата по финализирането им.

4. Oтстранете всички останали неща, които ви разсейват - изключете телефона, фейсбук и останалите социални мрежи, които непрекъснато крадат вниманието ви с известия. Ангажирайте се изцяло върху дадената задача, като засичате времето за нея, което сте си определили за работата.

5. Насочете изцяло фокуса на вниманието си върху мислите, които ще ви помогнат да свършите задачата. Ако в съзнанието ви започнат да се прокрадват различни мисли от това, което вършите, моментално си върнете фокуса върху настоящата задача. С всеки път, когато успеете да подчините концентрацията си, в съзнанието ви ще нахлуват все по-малко разсейващи мисли от желаните.

6. Без значение какво вършите и работите - писане, смятане, чистене, готвене и прочее - бъдете напълно будни за случващото се в настоящия момент и се наслаждавайте на това колко страхотно е, че сте живи, за да го почувствате. Не мислете за крайния срок, в който трябва да свършите дадената задача, а колко страхотно е, че имате възможността да я извършвате именно в момента. Така животът ви ще се изпълни с красота и смисъл във всеки един отделен миг, защото сте му отделили нужното внимание, което заслужава.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?