Ако вече сте пробвали всичко и въпреки това излишните килограми не се стопяват, не се отчайвайте. Съществуват и нетрадиционни методи за отслабване.

Диетолозите съветват да се приема поне 2  литра вода на ден. Ние се придържаме към това количество и препоръчваме водата, която пиете, да бъде студена. За да бъде усвоена течността, тя трябва да е с температура 36,6° С. Организмът хаби по 1 калория, за да затопли 1 грам вода с 1 градус. Така колкото по-студена е водата, толкова повече калории горите.

Въз основа на задълбочени проучвания учените са установили, че в човешкия мозък има център, който контролира теглото на тялото. Ето защо, ако отслабнете рязко, организмът „не се съгласява” с тази промяна и постоянно се опитва да възвърне изгубените килограми, с които тялото е свикнало. За да излъжете този мозъчен център, можете  изкуствено да повишите теглото си малко преди да решите да отслабвате. Една от възможностите е да носите някакви тежести в джобовете или чантата си - камъни или дебели книги. По време на отслабването периодично се освобождавайте от тях. Именно с този принцип се обяснява и трудното отслабване след раждане. Тялото е свиквало девет месеца с теглото и на жената, и на плода, а после това рязко се променя.

Бройте си хапките. Според много американски диетолози е по-добре да се изчислява не калориите, а броят на поднесените към устата хапки. Когато отслабвате, те не бива да са повече от 50, като количеството храна в лъжицата трябва едва да покрива дъното й.