Преди дни с мъка изяждахте и малката порция, която ви поднасяха в ресторанта, а днес сте готови да унищожите всичко годно за консумация в радиус от 20 километра? Не се безпокойте – резките промени в апетита са нещо съвсем нормално. Както вероятно добре знаете, гладът може да бъде повлиян от хормони, физическа активност, липса на сън и, естествено, стрес. Въпреки това професионалистите забелязват определени повтарящи се тенденции, които се проявяват през различните етапи от живота ни. Ето какво казват лекари и диетолози за промените в апетита ни:

#На 30

Редуването на неконтролируем глад с пълна липса на апетит е обичайно за тези от вас, които вече са чукнали 30. Според редица изследвания това се дължи на забързания обмен на хормони, който обича да ви играе номера. Ако обаче ви се похапва един и същи продукт в продължение на няколко дни, то това би могло да означава, че организмът ви страда от липсата на витамини и минерали, които би ви набавила желаната от вас храна.

#На 40

През това десетилетие най-често се проявят проблемите с храносмилането, които биха оправдали липсата на апетит при някои от вас. Друг фактор е намалената физическа активност – правопропорционално на нея ще намалее и желанието ви за охолни пиршества.

Именно след навлизането в четиридесетте тялото ви е склонно да развие инсулинова резистентност. Когато организмът ви не може да използва ефективно инсулина, захарта започва да се натрупва в кръвта, а не в клетките ви. Това от своя страна води до липса на енергия и засилен апетит.

#На 50

Понижаващите се нива на естроген, в следствие на настъпилата менопауза, могат да доведат до същия глад за въглехидрати и захари, който съпровожда и инсулиновата резистентност. Точно този феномен може да обясни и рязкото качване на килограми, което застига много жени, навършили 50.

В същото време обаче, изследване доказва, че макар и със засилен апетит, малко жени увеличават приема на храна в този период от живота си. Натрупването на килограми обаче все пак е факт. Това може да бъде обяснено и като защитен механизъм на тялото. Натрупването на мастни тъкани всъщност предпазва тялото от различни болести и слабост, които са характерни за хората от тази възрастова категория.

#На 60+

Противно на това, което вероятно често се чували, стомахът не се свива с напредването на възрастта. Това обаче не означава, че разтегливостта му не е засегната. Точно поради по-малката разтегливост на стомаха, често хората на 60+ усещат ситост, макар и почти да не са яли. За да предотвратите драстичния спад на теглото си, препоръчително е да взимате подходящи хранителни добавки, които ще ви поддържат жизнени и здрави.