Ако ви се струва, че се опитвате да отслабнете от цяла вечност, но нищо не се получава, може би е време да научите няколко неща, които са в противоречие с общоприетите схващания за диетите. Ето ги и тях:

От диетичната кола се дебелее

Според изследване в Тексас хората, които пият диетична кола, всъщност е много по-вероятно да напълнеят от онези, които не посягат към газираната напитка. Смята се, че диетичната кола е специално създадена за онези от нас, които отслабват, но е доказано, че тя всъщност има обратния ефект. Така че - избягвайте да пиете диетичната толкова, колкото и обикновената кола - не е никак полезно.

Въглехидратите са полезни

Горките въглехидрати - толкова несправедливо са набеждавани. Има обаче едно нещо за тях, което е добре да знаете: някои от тях са много полезни, особено когато отслабвате. Нали знаете за "добрите" и "лошите"? Е, също като в живота, придържайте се към първите и избягвайте вторите.

Ако се храните по-често, ще отслабнете по-бързо

Много от нас се опитват да свалят килограми, като пропускат някои хранения, но всъщност това е доста вредна практика. Много по-добре е да хапвате по 5 пъти на ден нещо малко, отколкото да се измъчвате с ограничаването до 2 или 3 хранения дневно и да преядете. Така няма да прегладнявате в паузите, ще забързате метаболизма си, а това на практика означава нещо много важно - повече изгорени калории.

Можете да се глезите

Кой е казал, че диетата трябва да е мъчителна? Не е вярно. Възможно е да сте на диета за отслабване и все пак да си позволявате да посягате към нещата, които обичате. Както за всичко друго, и тук номерът е в количеството. Не, не е добре да изяждате по една цяла торта всеки ден, но веднъж седмично можете да си позволите тънко парче. Обожавате пица? Вземете си едно парче или си направете сами вкъщи, като я приготвите с много зеленчуци.

Не е нужно да тренирате до скъсване

Не се изкушавайте да правите упражнения, които ви обездвижват с дни - рискувате да си докарате най-малкото травма, затова - отпуснете се. Тренировката ви може да е лесна и проста - целта е да забързате кръвообращението си и да се задъхате. Ако можете да пеете, докато тренирате, трябва да се потрудите малко повече. Ако сте потни след половин час тренировка, значи правите всичко както трябва.

Не е необходимо да ходите на фитнес

Възможно е да тренирате почти всеки ден, без да посещавате зали или фитнес. Тичайте. Правете упражнения вкъщи, излезте за джогинг, гледайте серии упражнения в YouTube и следвайте съветите там... Изобщо - има ли желание, има и начин, спрете да се оправдавате с липса на пари, време или екип.

Не вярвайте на кантара

Кантарът може да е голямо мъчение. Цифрата, която виждате, може да ви подведе и да ви демотивира, особено ако сте на диета и тренирате. Докато губите мазнини, те се заместват от мускулна маса, затова не очаквайте да постигнете голяма разлика в килограмите. Освен това от кантар до кантар има разлика, което означава, че числото на домашната теглилка, ще е различно от онова, което отсъди кантарът у приятелката ви, което няма да е същото като онова във фитнеса... Най-добре следете промените в тялото си по дрехите си - ако започват да ви висят, значи отслабвате.