Ето кои са новите тенденции в диетите, или по-точно казано в здравословния начин на живот.

1. Захарта е новото „мазно”
Препоръчваната дневна доза захар за жените е 6 чаени лъжички. Познайте обаче колко ядем? Според статистиката средният прием на захар е 19,5 лъжички дневно! Така че новата година е чудесен повод да ограничим сладкото. Това ще доведе не само до намаляване на теглото, но и до укротяване на апетита и понижаване риска от множество хронични заболявания.

2. Повече билки
Тук не става въпрос толкова за билките, които слагаме в ястието просто заради доброто им ухание. Става дума за билките, които се справят с почти всичко – от умора до регулация на метаболизма. Ползвайте ги по-често.

3. Чай матча
Японският зелен чай става все по-популярен. В буквален превод името му означава "смлян чай”. Прави се от стрити на фин прах млади листа зелен чай и има „каймак” по подобие на кафето. Матча не съдържа много кофеин, но е силен антиоксидант и дава чудесен старт на деня.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

4. Минерали
Според новите тенденции е време витамините да отстъпят малко встрани и да направят място на минералите. Особено на магнезия, тъй като при 80% от дамите той е под нормата. Има много начини за набавяне на минерали – чрез таблетки, масла, спрейове или соли за вана.

5. Заменете зелето с водорасли
Водораслите са едни от най-хранителните и полезни култури. Вероятно за мнозина е трудно да си представят това слузесто нещо в чинията, но всичко е въпрос на навик и традиции.

6. Слушайте стомаха си
В храносмилателния ни тракт има всякакви бактерии. Науката направи много за развитието на пробиотиците и балансирането на микробиологичната екосистема в стомаха ни. Остава само да се вслушаме в съветите на специалистите и да сме отворени към новостите, за да подобрим значително състоянието си.

7. Гответе
Няма нищо по-хубаво от домашната храна. Изкушението да си купиш нещо готово от супера или да поръчаш пица по телефона е голямо, но трябва да му се устоява.

8. Бульон от кости
Изключително полезен, защото не е калоричен, а съдържа много хранителни вещества и има противовъзпалително действие.

9. Спазвайте режим
Ставайте рано, спортувайте активно, лягайте си рано, не прекалявайте с алкохола и тогава можете да се храните обилно без притеснение.

10. Не се косете, бъдете щастливи
Теглете постиженията си, а не тялото си.