Почти всички родители имаме горчивия опит от перипетиите около летните стомашни неразположения при мъниците ни, особено във ваканционните дни, когато сме на почивка. Това се случва на около 20 % от децата до две годишна възраст. Струпването на много хора на едно място и високите температури благоприятстват и обуславят инфекциите във все още незрялата и с по-слаба имунна защита детска храносмилателна система. Обикновено пътят на инфекциозните причинители е улеснен от слабата хигиена, от неизмитите ръчички, от замърсените храна и течности.

Тъй като едно лятно разстройство винаги е съпроводено от дехидратация, а това е особено опасно за крехкия детски организъм, навременната оценка тежестта на състоянието и предприемането на бързи мерки за терапия са решаващи. Но за да не се стига до подобна ситуация, като родители, трябва да знаем няколко простички правила на поведение. Вземайки навреме някои предпазни мерки, бихме спестили неудобствата, тревогите и страданията, съпровождащи едно лятно стомашно неразположение на рожбите си.

•    От особена важност е спазването на хигиена. И то не обичайната, а значително по-стриктна. Например, миенето на ръчичките със сапунче да бъде по-често и старателно. В случаите, когато сме далеч от течаща вода по време на разходка или на път, идват на помощ предвидливо приготвените антибактериални гелове или кърпички.

•    Тъй като летните температури благоприятстват развитието на определени бактерии и от там – замърсяването на хранителните продукти, правилното им съхранение при подходяща температура, старателното им почистване и измиване не бива да се подценява.

•    Необходимо е и да следим за чистотата и питейните качества на водата и останалите течности (нектари, сокчета, чайчета и т.н.).

•    Семейната аптечка, освен с всичко необходимо за оказване на първа помощ, задължително трябва да заредим със средство за понижаване на температурата и с пробиотик. Той, както знаем, наред с всичките си чудотворни качества, помага за предотвратяване на проблемите като въздейства благотворно върху детското стомахче. Особеното при пробиотика е, че освен като терапевтичен лек, педиатрите го препоръчват и като профилактично средство. Редно е да знаем още, че рехидратацията е задача № 1, и се постига най-лесно чрез пиене на електролитен разтвор. Така че и неговото присъствие в аптечката ни е желателно. При липса на такъв можем да го заместим сполучливо с оризова или оризово-морковена отвара (само водичката).

•    Не на последно място, нека не забравяме, че кърменето е не само най-добрата превенция, но и елексирът, оказващ най-благотворен и оздравителен ефект върху болното стомахче.

Спазвайки в общи линии подобни на гореописаните поведение и мерки, вярвам, че  максимално ще намалим риска и ще предпазим дребосъчето си от летните инфекции и здравословни неразположения.