.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Веган козунак без яйца и прясно мляко

Евгений Милов | преди 27 седмици
козунак
Снимка: iStock
И без това масово няма в индустриално произведените козунаци

Според проучване на "Активни потребители" в много от индустриално произведените козунаци няма яйца и прясно мляко, което драстично различава вкуса им от традиционната рецепта с брашно, яйца, краве мляко, олио и мая. Щом е така, защо да купуваме козунак от магазина, когато можем сами да си направим вкъщи веган козунак без яйца и прясно мляко? Липсата на яйца в козунака, което производителите компенсирате с изкуствения оцветител Е-160, можете да преживеете с писаните яйца на великденската трапеза. Ето и рецептата.

Необходими съставки:

1 кг. бяло брашно

200 - 250 гр. захар

200 гр. кокосово масло

250 гр. кокосово или друго ядково мляко

20 гр. мая

щипка сол

кора и сок от 1/4 лимон

стафиди 

бадеми

орехи (по желание)

Начин на приготвяне:

Сухите съставки (брашно, захар, мая) се смесват и разбърват добре в купа, след което се добавят млякото и маслото. Получената хомогенна смес се поставя върху намазнена дъска, като тестото не се бие, а ръцете се топят постоянно в мазнина. Тестото се разтяга се и се събира на топка. Тестото може да се наръси отгоре със захар и бадеми и да се набучат орехи преди да се опече. Важно е тестото да е меко и да втаса добре. Тестото се оформя и се пече на умерена фурна (220 градуса), като се внимава да не прегори. Проверява се с набучване на игла, по която не трябва да остава тесто, след като се извади. В началото на печенето фурната не се отваря, за да не спадне козунакът. Изважда се от фурната и се обръща, като се оставя да изстине с долната кора нагоре. Козунакът се съхранява завит в кърпа или в добре затворен съд.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Подсилвате ли имунната си система преди сезона на гриповете?