.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Какво се готви за трапезата на Димитровден

| преди 2 години
трапеза
Снимка: iStock
Честит имен ден на всички, които носят името на светеца!

На 26 октомври църквата почита името на свети Димитър Солунски. Според народния календар на тази дата завършва работната стопанска година. Плодовете, зеленчуците и посевите от полето вече са прибрани. Стадата, които са пасли на свобода по високото на планините, започват да се спускат. Животните ще бъдат прибрани. В мазета, механи и хладни, каменни помещения са прибрани и подредени картофи, мед, осолено месо. Чорбаджиите се разплащат с наетите ратаи и ги разпускат. Затова и празникът се нарича още Разпуст

На Димитровден изпращаме слънчевото и топло време и посрещаме студеното и тъмното. Каквото е времето на Димитровден, такова ще е на Коледа. 

На храмовия празник се приготвят богати трапези с овче и пилешко месо. Ако в дома има именник мъж, трябва да се сготви петел, ако е жена - кокошка. Месото се гарнира с царевица

Пилешки бутчета в мед и зеленчуци... фино ароматизирани с мащерка и бяло вино

Пекат се различни сладкиши с прибраните от градината есенни плодове – ябълки, круши, тиква. Домакините приготвят рачел и го затварят в буркани за зимата. От плодовете често се прави и пестил. Те първо се сваряват, а тънко разстланото пюре се суши. Поставя се между хартия или тънка памучна кърпа и се завива на руло. Пестил се прави от малини, сливи, киви и др.

Рецепта за рачел от тиква с орехиТиква, орехи, ендрише, захар, лимонена киселина, гасена вар


За десерт в празничния ден пекат ябълки и тиква, поръсени със захар и канела. 

трапеза
Снимка: iStock

На Димитровден имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Добрин/ка, Драган, Димо, Димка, Митко, Митре и сродни. 

Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?