Прането на дрехи при температура от 25 градуса по Целзий в продължение на 30 минути ги предпазва от избеляване и намалява наполовина количеството на вредните микрофибри, които се отделят от тях - в сравнение с 85-минутен цикъл при 40 градуса по Целзий.

Микрофибрите се отделят при прането на дрехите, като попадат директно в канализацията, а оттам - в морето и океана. Там те могат да циркулират във водата с години и дори да бъдат погълнати от морските обитатели.

Експерти от университета в Лийдс и фирмата за почистващи препарати Proctor & Gamble са провели изследване, което да анализира влиянието на различни програми за пране, използвайки както лабораторни тестове, така и прането на истински хора.

"Ние сме все по-запознати с опасността за околната среда, породена от модата за бърза консумация", казва Люси Котън от университета в Лийдс.

"Знаем също, че потребителите твърдят, че дрехите им могат да загубят своята форма, мекота и цвят след по-малко от пет изпирания - това означава, че е много по-вероятно да ги изхвърлят доста преди да се износят", допълва ръководителят на изследването и експерт по дизайна.

"Използването на по-кратко изпиране с по-студена вода е прост начин, с който всеки да може да удължи живота на дрехите си, за да не отидат на боклука", заявява д-р Котън.

Снимка: Unsplash/Dan Gold

В своето проучване д-р Котън и екипът правят симулации с нормално заредена пералня, като изпират 8 ярко оцветени и 12 тъмни тениски в конвенционални домашни перални машини, използвайки капсули течен перилен препарат.

Ефектът върху дрехите е сравнен след 16 индивидуални цикъла на изпиране при 1600 оборота в минута - при от 30 минути при 25°C, както и 85 минути при 40°C.

Към всяко зареждане на пералнята специалистите добавят парчета бял плат, за да се оцени устойчивостта на цвета при всяко изпиране. Изследователите анализират не само дрехите, но и парчетата плат, както и микрофибрите, изхвърлени от отпадните води на пералнята.

Химическият анализ позволява на д-р Котън и екипът да различават отделните багрила, които са били изпрани от дрехите по време на циклите. След това учените повтарят тестовете с истински мръсни дрехи, предоставени от британски домакинства.

Изследователите установяват, че по-краткото изпиране с по-студена вода намалява както избеляването на тениските, така и количеството на отделените багрила върху контролните парчета бял плат - с цели 74%.

Освен това, прането с по-студена вода води до освобождаване на до 52% по-малко вредни микрофибри в отпадните води на пералната машина, които в противен случай биха попаднали в околната среда.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание Dyes and Pigments.