Ако обичате да ходите с дънки, сигурно ви вълнува въпроса колко често трябва да ги перете, нали?

Отговорът идва директно от експертите на световноизвестната марка дънки "Levi’s" - говорител на компанията във Великобритания разкрива пред "The Independent", че макар дънките да не е необходимо да се перат често, препоръчително е да ги слагате в пералнята поне веднъж месечно, за да ги поддържате чисти.

"Когато дънковите панталони са били създадени за пръв път през 1873 г., те са били носени от работниците и миньорите на американския Запад", обясняват от компанията.

Денимът е изключително здрав и издръжлив плат - не е необходимо да се пере толкова често, колкото се смята. Освен това така пестите вода и енергия, допълват специалистите. Затова запомнете - оптималният срок за прането на дънките е веднъж месечно.

Снимка: iStock

Експертите дават и допълнителен съвет как да перем дънките - като обърнем панталоните наопаки и ги сложим в пералнята заедно другите тъмни на цвят дрехи и пуснем машината на студено пране.

Не използвайте силни перилни препарати и белина, тъй като това ще предотврати повреждането на тъканта.

Не сушете дънките в центрофугата на пералнята, а ги оставете да изсъхнат на въздух навън. По този начин отново ще спестите вода, енергия и време, а вашите дънки ще изглеждат по-добре, тъй като денимът е плат, който изглежда по-добре с годините.