Калият е сред важните микроелементи с ключова роля за нормалното протичане на биохимичните процеси в организма. Той е електролит, необходим за балансиране на течностите, функциите на нервната система, сърдечната дейност и мускулната активност. Приемът му може да помогне дори за понижаване на кръвното налягане, което намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Според специалистите препоръчителният дневен прием за мъже е 3 400 мг, а за жени - 2600 мг. и 2 900 мг при бременни жени.

Бананите са може би най-известният плод, богат на калий, средно с около 420 мг., но съвсем не е най-добрият и единствен източник. Много други имат предимство в това отношение - ето кои са те, класирани от Hola.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Джакфрут - 739 мг за плод

Не особено популярен, тропическият плод на хлебното дърво, с произход от Азия, е първенец по отношение на съдържанието на калий. Освен това е и много вкусен - естествено сладък, с подобна на месо консистенция (поради което е наричан и "зеленчуково месо") и пълен с фибри.

Снимка: iStock

Сушени сини сливи - 707 мг

Те са истински калиеви "суперзвезди", а имат и бонус: помагат за доброто храносмилане. Може да ги консумираме директно или да ги добавим към овесена каша или в смути - за силен енергиен заряд.

Гуава - 688 мг

Гуавата е ароматен и сладък тропически плод, чиято родина е Южна Америка. Богат е не само на с калий, но и на витамин С и фибри. Подходящ е за приготвяне на плодови салати или за директна консумация.

Киви - 562 мг

Малки, но мощни, кивитата са пълни с калий и антиоксиданти. Те са чудесна добавка към всяка закуска - може да ги смесим с кисело мляко или да ги добавим към плодови салати или  напитки.

Канталуп - 473 мг

Хидратиращ, сладък и пълен с калий, канталупът е чудесен за летните месеци. Той е видът пъпеш, съдържащ най-много бета каротин. Изключително вкусен е сам по себе си, но може да го залеем с малко мед и сок от лайм - за едно освежаващо удоволствие.

Снимка: iStock

Грейпфрут - 332 мг

С леко горчив привкус, грейпфрутът е солиден източник на калий. Най-добре е да го консумиране под формата на сок или да го добавим към салата, за повече пикантност.

Кайсии - 259 мг

Тези малки златисто-оранжеви плодчета имат сериозен хранителен заряд. Богати са на калий, фибри и антиоксиданти. Полезни са както пресни, така и сушени.

Медена роса - 228 мг

Също толкова освежаващ, естествено сладък и добър източник на калий, подобно на канталупата. За директна консумация или съчетан с прошуто - пъпешът винаги е енергийна и вкусна закуска.

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK