4000 снимки в търсене на идеалния кадър, за които е стоял неподвижно в продължение на 6 часа, е едно от най-големите изпитания за фотографа-естествоизпитател Михаил Заимов. Този и още редица любопитни факти от срещата си с млади фотографи и графици, сподели ученият в Литературен клуб „Перото” в Двореца на културата.

Ревностният изследовател на морското дъно влезе в ролята на ментор на млади таланти в областта на визуалните изкуства. Радина Йорданова, Стиляна Станкова и Мария Цветкова са сред отличените в областта на изобразителното изкуство и фотографията. Победителките имаха възможността да участват в поредица от менторски сесии с именити майстори на обектива. Първата от тях бе с Михаил Заимов.

Най-важният съвет, който получиха от него беше, че академичното образование е важно и те трябва да го усвоят качествено.

Актрисата Марта Вачкова подкрепи своя приятел Михаил Заимов и не скри вълнението си от срещата на младите стипендианти с именития учен и фотограф. Любимката на зрителите е изучавала фотография и не веднъж е признавала, че от сърце обича това изкуство.

“Фотографията е кражба на миг от вечността ”, сподели Заимов и допълни: „Трябва да имаш научна подготовка, добро оборудване, търпение и желание, за да постигнеш гениалния кадър.”

Преди да започне своята презентация, с която даде ценни напътствия за тънкостите във фотографското и визуалното майсторство, Заимов се запозна лично с младите дами и вдъхна кураж на всяка една от тях за бъдещите им творчески изяви. През 2012-та година той представи своя фото-албум “Светът на спокойствието”, съпътстван от изложба. Фотографът сподели фотосите с участниците, като подчерта, че търсенето на различната гледна точка, необичания подход, познанието и опита са му дали възможността да прибави към колекцията си уникални изображения. Пред любопитните стипендианти, Заимов разкри и тайните на техническото си оборудване.

Стилияна, Мария и Радина са отличнички в програмата за насърчаване на млади дарования “Евробет талант”. Тя е създадена през 2014 г. като резултат от успешното сътрудничество между „Евробет”, Фондациите „Аполония” и „Помощ за благотворителността в България”. Програмата има за цел да насърчава младежи между 18 и 25 години в областта на музикалните и визуалните изкуства. Следващата менторска среща в Литературен клуб Перото в Двореца на културата е на 5-ти декември от 12.00 часа. Тогава стипендиантите в раздел изпълнителско изкуство ще събеседват със своя ментор Ангел Заберски. Новата сесия за набиране на кандидатури ще бъде отворена края на април, началото на май 2016-та.