.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Жени героини на Съединението

LadyZone.bg | преди 1 година
Съединена България от Николай Павлович
"Съединена България", литография от Николай Павлович Снимка: Уикипедия
Спомняме си за тях и се гордеем

На 6 септември през 1888 г. години е обявено Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Много герои са жертвали всичко в името на обединението на българските земи. За жените героини на Съединението обаче се знае малко, информацията е оскъдна и в повечето случаи противоречива. Но първо започваме с всички жени, които макар и лаици в използването на оръжия, тръгват с мъжете си като част от четите - въоръжени заедно със своите деца.

Недялка Шилева – учителка, деятелка на Съединението и героиня

Когато Недялка извезва революционното знаме, използвано при обявяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, младата учителка е едва на 18 години. Прави го по молба на Продан Тишков, по-известен като Чардафон, за когото по-късно се омъжва. И това не е всичко – тя е носила знамето заедно с 326-те мъже, които са тръгнали от Голямо Конаре до Пловдив, за да помогнат да се осъществи Съединението на България с Източна Румелия. Тя е била единствената жена в тази чета. Недялка Шилева-Чардафонова е най-известната жена, взела участие в този акт на единение на българските земи.

 

недялка шилева

Недялка Шилева е първа отляво надясно в реда от изправени четници
Работи като учителка в Голямо Конаре, Пловдив, Ямбол и София. Преди да заживее в София, Недялка дарява втория етаж на своята къща на селския съвет в тогавашното село Голямо Конаре.

Екатерина Каравелова – зад всеки успял мъж стои една жена с много кураж

Екатерина Каравелова е учредител на Българския женски съюз, председателка на Българската секция към Международната женска лига за мир и свобода, една от създателките на Комитет за защита на евреите – жена с достатъчно хъс и енергия, за да бъде до един достоен българин, по време на чието управление се случват важни събития за страната.

След женитбата си с Петко Каравелов Екатерина става изцяло съпричастна на идеалите и делото на съпруга си – интелигентна и съобразителна, за да съветва съпруга си по политическите въпроси. Няколко месеца след сватбата им Петко става министър-председател на България, а Екатерина – първа дама на Княжеството. Заедно с това тя е негова секретарка, съветник и често пътува с него, за да укротява гневните му изблици. По време на второто премиерстване на Петко Каравелов се осъществява Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Вестта за Съединението заварва Екатерина Каравелова в Русе. През нощта на 6 срещу 7 септември русенци ѝ устройват шумна овация.

Само два месеца след това започва Сръбско-българската война. В момент, в който столицата е обзета от страх и паника, Екатерина Каравелова повдига духа на всички, като казва: "Не бойте се, не е възможно нашите юнаци да бъдат бити от сърбите. Спокойно, днес изглеждаме долу, но за 24 часа ще бъдем горе." И без да пита мъжа си, взема приготвения файтон за евентуално бягство. Качва се на него и започва да обикаля София, за да успокои населението.

Символите на обединените български земи са... жени

Съединена България от Николай Павлович
"Съединена България", литография от Николай Павлович Снимка: Уикипедия

През 1886 година, малко след Съединението, художникът Николай Павлович рисува алегорична политическа картина, която получава името „Съединението на Северна и Южна България в 1885 г.”, или за по-кратко „Съединена България”. На нея двете обединени области – Княжество България и Източна Румелия са изобразени като жени - безстрашни, горди българки. Южна България стои плътно до по-голямата си сестра Северна България. И двете са облечени в пищни военни униформи и здраво държат меч в дясната ръка. На главата на по-малката сестра освен венец вече има и корона. Под краката им скъсаното знаме със счупена дръжка и виждащите се на него крак и крило на орел, както и строшените пушка и топ, насочват към отминалата Сръбско-българска война. На щита на по-малката сестра в литографията няма вече лъв, а е изобразен гербът на присъединената към България бивша автономна област, наричана след Съединението Южна България.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Къде ще ходите на море тази година?