Промяна в цвета на ноктите

Нормалните, здрави нокти са розови на цвят и с гладка повърхност. Всяко отклонение от този вид показва някаква липса в организма.

Ако се появи черно, зелено или жълто оцветяване под ноктите, това е основен знак за наличието на гъбична инфекция. В по-редки случаи жълтите нокти може да издават сериозни заболявания като псориазис, болест на белия дроб, тежко заболяване на щитовидната жлеза.  

Червеникави линии в основата на ноктите могат да са индикатор за заболяване на съединителната тъкан.

Белите точици по ноктите често се причиняват от някакви травми. Истината е, че те са безвредни и не са индикатор за витаминозен дефицит.

Синкав оттенък на ноктите индикира недостиг на кислород в организма. Някои сърдечни проблеми и заболявания на белия дроб като емфизем се свързват със синкав оттенък на ноктите.

Посивяване или потъмняване на ноктите се наблюдава при алергии.

Когато ноктите са прекалено бледи, възможно е това да бъде признак за анемия, заболяване на черния дроб, сърдечна недостатъчност, недостиг на хранителни вещества.

Ако ноктите са не просто бледи, а бели, а в краищата по-тъмни, може да са признак на хепатит.

Бели нокти, крехки и чупливи, а нокътят е наполовина бял и наполовина розов се свързва с бъбречно заболяване.

Грижи за ноктитe

Ноктите издават нашето самочувствие, говорят за стила ни на живот и качеството на нашето здраве. Много добър хидратант за ноктите е зехтинът. Масажирайте пръстите си и ноктите със зехтин веднъж или два пъти на ден. Мажете кожичките около ноктите с мед за около 20 минути. Ако имате чупливи нокти, за заздравяването им правете ваничка със сусамово олио, в която да потопите пръстите си за 15-20 минути. Носенето на домакински ръкавици е задължително по време на работа с препарати. Ноктите се състоят от същия „материал“, от който и косата. Това означава, че всички хранителни съставки, които са полезни за косата, са полезни и за ноктите.

СВързана статия: