Последните насоки на Световната здравна организация (СЗО) гласят, че жените в "детеродна възраст" трябва да бъдат възпрепятствани да употребяват алкохол, съобщава "Айриш Екзаминър".

Глобалният план за действие срещу алкохола на СЗО за 2022-2030 г. гласи, че трябва да се обърне "подходящото внимание" за предотвратяване на консумацията на алкохол сред жените между 18 и 50 години.

Съветът на СЗО, срещу който беше реагирано като "несправедлив", "нереален" и "сексистки", беше публикуван като част от доклад, призоваващ страните да повишат осведомеността относно рисковете, свързани с консумацията на алкохол.

Проектодокладът цели да се насочи обществено внимание върху това как здравето на бебето бива засегнато при излагане на алкохолна консумация от страна на майката, още докато е в утробата.

СЗО казва, че за да се намалят негативните въздействия, жените - "не само бременни, но и в детеродна възраст" - трябва да бъдат възпрепятствани да пият алкохол.

В доклада се казва, че трябва да се обърне "подходящо внимание" на превенцията на пиенето на алкохол сред деца и юноши, както и "сред бременни жени и жени в детеродна възраст".

Докладът също така призовава за защита на хората от натиска да употребяват алкохол - "особено в общества с високи нива на консумация на алкохол".