Повече от половината българи пият алкохол поне веднъж на две седмици и малко над една четвърт споделят, че консумацията им на алкохол се е променила по един или друг начин по време на пандемията от COVID-19.

Сред най-предпочитаните алкохолни напитки са бирата, виното и ракията. Резултатите са от изследване на Нилсен Адмосфер България и Български национален панел. 

Обикновено мъжете пият по-често алкохол, отколкото жените – половината от тях пият няколко пъти седмично (спрямо 22% от жените). Забелязва се и доста голяма разлика между представителите на двата пола по отношение на тези, които изцяло се въздържат от консумацията на алкохол, при което мъже - 5% и жени - 15%.

Снимка: Нилсен Адмосфер България

Най-честите поводи да пием алкохол са по време на празници и празненства (73%), социални събирания с приятели (63%) и у дома с половинката или друг близък човек (39%). 

Бирата е най-любимата алкохолна напитка (29%), като общо 60% от българите я пият. Виното е на второ място (51% го пият, а 16% го харесват най-много) и след него се нарежда ракията (48% я пият, а 14% я харесват най-много).

Популярността на тази традиционна за балканите алкохолна напитка се увеличава с възрастта на респондентите. 10% от хората нямат предпочитание към конкретен вид алкохол. 

37% от българите са предизвиквали себе си в даден момент, като са се въздържали от консумацията на алкохол за определен период от време. Само 4% от тях не са успели да изпълнят предизвикателството. 22% не са се предизвиквали до момента, но биха го направили в бъдеще.