Надяваме се да не сте почитатели на алкохолните напитки, защото употребата им води до необратимо увреждане в ДНК на стволовите клетки, увеличавайки риска от развитието на рак.

Резултатите от изследване на британски учени с лабораторни мишки и етилов алкохол (етанол) сочат, че алкохолът води до отделянето на токсичното съединение ацеталдехид в организма, което може да причини необратими генетични увреждания в хромозомите на стволовите клетки.

Въпросните хематопоетични стволови клетки, които алкохолът поразява, обновяват кръвта в организма. Вредният химикал се отделя при разграждането на алкохола в тялото. Новото изследване помагат да се установи връзката между консумацията на алкохол и раковите заболявания. 

"Изследването ни дава много сериозни доказателства, че метаболитът на алкохола ацеталдехид причинява увреждане на ДНК, включително всички важни стволови клетки, които продължават да изграждат тъкани в тялото", алармира проф. Кетан Пател, ръководител на изследването от Лабораторията по молекулярна биология в Кеймбридж. 

Всъщност настоящото проучване само потвърждава щетите, които алкохолът причинява. Предишните научни изследвания сочат, че алкохолът води до поне седем различни вида рак, повечето от които поразяват храносмилателната система.

Изследване изяснява връзката между употребата на алкохол и развитието на рак, като показва, че алкохолът причинява рак, като повишава риска от увреждане на ДНК в здравите клетки, което в крайна сметка води до мутации в организма.

Припомняме, че Световната здравна организация (СЗО) класифицира алкохола като изключително канцерогенен агент от клас А.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Nature".