В сравнение с въздържателите, хората които консумират една или повече алкохолни напитки на ден, имат прекомерно количество вредни бактерии в микрофлората на устната кухина, които са свързани със заболявания на венците и рак. 

За разлика от въздържателите, пиещите алкохол същевременно имат и наличие на по-малко полезни бактерии, за които е известно, че контролират развитието на другите, вредни микроогранизми.

Резултати от ново изследване на американски учени от Медицинския колеж на Нюйоркския университет сочат, че консумацията на спиртни напитки рязко променя микрофлората на пероралните бактерии, което води до заболяване на венците, сърдечно-съдови заболявания и някои видове ракови заболявания.

Снимка: iStock

Изследването било проведено сред 1044 души между 55 и 78-годишна възраст. Лабораторните тестове анализирали качеството на бактериите в оралната микрофлора сред 270 въздържатели, 614 умерено пиещи и 160 редовно пиещи алкохолни напитки.

По-специално, оралната микрофлора на пиещите съдържала повече потенциално вредни бактерии като Bacteroidales, Actinomyces и Neisseria, както и по-малко Lactobacillales - бактерии, често използвани в пробиотичните хранителни добавки, предназначени за предотвратяване на заболявания.

Това снижаване на количеството от полезни бактерии води до развитие на рак на устната кухина и органите от храносмилателния тракт. Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Microbiome".