В днешно време все повече хора изпитват стрес, тревожност, бърнаут, паника и дори агресия. Част от тях се притесняват да потърсят помощ и разчитат единствено на хранителни добавки и природни съставки, но забравят, че физическите упражнения също могат да им помогнат.

Излагането на дългосрочен, тежък физически или психически стрес често уврежда множество системи в организма и води до здравословни състояния като повишено артериално налягане (хипертония) и отслабена имунна система, както и до психични такива като тревожност, постоянна умора и депресия.

Въпреки това правилната и съобразена с индивидуалните потребности физическа активност помага на хората да се справят със стреса и последствията от него и прави тялото много по-устойчиво.

Доказано е, че физическата активност е от изключително значение за правилното функциониране на човешкия организъм.

Редовните упражнения подпомагат производството и секрецията на хормони от ендокринната система и по този начин допринасят за по-добра регулация на процесите в тялото ни.

Упражненията първоначално умерено повишават нивата на хормоните на стреса (като кортизол и адреналин), но след приключването на физическата активност и тяхното възвръщане до нормални стойности, хората се чувстват по-малко стресирани и напрегнати.

“Runner’s high” или еуфорията след тренировка

Всеки от нас е усещал лек прилив на позитивни емоции след като избяга дори и малко разстояние на бягащата пътека във фитнеса или направи няколко лицеви опори.

В научната литература това явление е описано като “runner’s high” и за момента няма доказан точен физиологичен механизъм за появата му, въпреки че се предполага участието на ендорфините.

Повечето медицински проучвания сочат, че има данни за повишаване на нивата на β-ендорфина, фенетиламина, както и на анандамида. И трите вещества могат да бъдат разглеждани като естествено присъстващи в тялото ни “наркотици”, които ни карат да се чувстваме много по-добре.

Ендорфините са ендогенни опиоидни невротрансмитери (или иначе казано естествени природни наркотици), произвеждани от хипофизната жлеза и хипоталамуса по време на физическа активност като упражнения, сексуален акт и т.н. Името им е съкратено от “ендогенни морфини” и подсказва техния ефект.

Ендорфините в централната нервна система предизвикват биохимични реакции, водещи до повишена продукция на допамин – вещество, което регулира редица сложни процеси в тялото ни.

При леки физически натоварвания повишените нива на допамин не водят до патологични състояния, а причиняват приповдигнато настроение и удоволствие, както и подобряват концентрацията и мотивацията.

В периферната нервна система основно се отделят ꞵ-ендорфини, които блокират болковите рецептори, намалявайки усещането за болка.

Друга теория, обясняваща този феномен, е повишаването на секрецията на адреналин по време на физическа активност, който от своя страна подпомага отделянето и производството на ендорфини.