Тренирането в летните жеги е не само неприятно занимание, но и неефективно, в сравнение с упражненията на хладно, сочи проучване на Университета в Небраска.

Учените разгледали ефекта от тренировките върху митохондриите в мускулните клетки, които помагат за произвеждането на енергията, за да разберат какъв ефект има температурата върху фитнес прогреса. Проучването обхванало 36 участници преди и след като тренирали при топли и студени условия.

Резултатите сочат, че няма никакво развитие в митохондриите след спорт в горещо време (32℃ и повече). Именно на такива температури упражненията са неефективни за изграждането на мускули и за цялостното здраве, твърди ръководителят на изследването Дъстин Сливка.

Снимка: iStock

"В интерес на истината, ефектът е същият все едно изобщо не е имало тренировка", допълва Сливка.

Резултатът на пръв поглед изглежда нелогичен, след като при спорта на топлото време се потим повече. Оказва се обаче, че потта не се изпарява във въздуха, тъй като е твърде влажен. Така телата не се охлаждат, а задържат топлината, което може да доведе до прегряване.

"Можем да оптимизираме резултатите от тренировките и да получим редица позитиви за здравето, само като изберем подходяща температура, при която да спортуваме", твърди специалистът от университета.

Снимка: iStock