Работите по 8 часа пред компютър и физическата ви активност се свежда до тичане след автобуса сутрин и вечер, и разходка до кафемашината за капучино в офиса. Феновете на спорта пък знаят добре, че най-доброто време за тренировка е когато дупка в графика им съвпада с работното време на фитнеса или йога студиото. Ние пък, както и науката, смятаме, че сутрин е чудесно време да раздвижим мускулите и да подобрим тонуса си. А защо? Ето ви цели 4 причини:

Целият ден остава свободен

Ако сте от трениращите след работя или в обедната почивка, то вероятно сте от винаги бързащите и тези, на които не им остава време за почти нищо. Вместо да трябва да избирате между вечеря с приятели и тренировка във фитнеса, просто направете тренировката си сутрин, а вечерта ще ви остане свободна за среща и раздумка.

Здравословното начало прави и изборите ни такива през целия ден

Когато заредите тялото си сутрин с тонус, отивате на работа или по други текущи задачи. Пиете кафе, закусвате, обядвате и вечеряте – всичко това с мисъл какво постигнахте днес във фитнеса. Вместо да си купите поничка или кифла, закусвате банан. Вместо да си направите кафе с много захар и мляко, го пиете чисто. За обяд предпочитате салата и пържола, а не пържен шницел с картофена салата.
Когато тренировката ви е след работа, обикновено се надявате всички калорични прегрешения през деня да бъдат стопени вечерта в залата. Здравословното начало обуславя и един по-лек и здравословен ден, нали?

Снимка: istockphoto.com

Сутрешната тренировка ни доставя по-качествен сън вечер

Според Националната асоциация на съня (National Sleep Foundation) хората, които тренират сутрин спят по-дълго и се наслаждават на по-дълги цикли на съня в сравнение с тези, които се потят по-късно през деня или вечер.
На нас това ни звучи много логично, защото след тренировка обикновено нивата на адреналин са високи и ако това се е случило вечерта, е нормално да сме превъзбудени и трудно да заспим по-рано.

Помага на хората с високо кръвно

Хората с високо кръвно налягане често вземат лекарства, за да контролират опасните за здравето състояния. Учени твърдят, че малки промени в начина на живот могат значително да подобрят състоянието на хората с високо кръвно. Една от тези промени е часът на упражненията и заниманията в салона. Ранните тренировки намаляват с 10% кръвното налягане.