В края на работния ден много дами усещат дискомфорт в горната част на гърба, врата или кръста. В центъра на този дискомфорт е състоянието на торакалния дял на гръбначния стълб – зоната между кръста и врата. С няколко лесни движения акцентирайте върху раздвижването и облекчете цялото тяло. Тези упражнения са незаменими и при умора от кърмене или носене на бебета:

Дъговидно дишане


Седнете върху подбедриците си, свийте се и легнете върху бедрата си. Поставете чело върху земята или върху възглавничка. Поемете дълбоко въздух и напълнете задната и странична част на гръдния кош. Представете си, че дишате с ‘’гърба’’ и страничната част на торса. Направете 10-12 вдишвания.

Усукване


Застанете на 4 крака и релаксирайте гръбнака. Поставете дланите под раменете и коленете под таза. Поставете длан зад глава и усучете горната част на тялото – тази между плешките – така че лакътя ви да стигне опорната ръка, след това се усучете към тавана. Изпълнете плавно 10-12 пъти на всяка страна.

Крокодилско дишане


Легнете по корем. Поставете длани под глава. Вдишвайте дълбоко сякаш искате да напълните долната част на гръдния кош и кръста с въздух. Ще усетите как кръста и таза ви се повдигат при всяко вдишване и спадат при всяко издишване. Изпълнете 10-12 вдишвания.

Повдигане


От позицията за крокодилско дишане, поставете ръце зад глава с лакти встрани; поемете въздух и повдигнете горната част на гърба като движите прешлените между плешките. Стегнете дупето и не движете кръста. Издишайте и върнете в изходна позиция. Направете 7-8 повторения.

Можете да изпълнявате тези движения всеки път, когато усетите умора в гърба или дишате затруднено от стрес. Те са също и подходяща загрявка преди тренировка във фитнеса.

Със съдействието на www.artofrealfood.com